ANNE ELİ DEĞMİŞ SPESİYALLER

Seramik teknikeri olmasına rağmen, 20 yaşından bu yana yemek yapmaya büyük bir tutkuyla bağlı olan Suzan Soygür, kalbinin sesini dinleyerek Mart 2011’de ev yemekleri konseptinde hizmet veren Manca’yı açtı. İstanbul Anadolu Yakası’nın butik ev yemekleri restoranları arasında hızla yükselen Manca, özellikle Türk mutfağının farklı lezzetlerini tatmak isteyen yabancı müşterilerin yakın markajında… Soygür’ün mekânına ne zaman giderseniz gidin, büyük bir iştahla zeytinyağlı spesiyallerin, ev köftesinin ya da mantının tadına bakan bir ya da iki yabancı konuk görebileceğiniz garanti…

Her şey taptaze
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Seramik Bölümü’nden mezun olduktan sonra bir süre zihinsel engelli çocukların okuma-yazma süreçlerinde onlara destek olan özel bir programın parçası olan Suzan Soygür, yıllardır hayalini kurduğu yemek sektöründe Manca ile adım attı. Manca’nın sahibi ve şefi olarak öne çıkan Soygür, Kadıköy Moda’daki restoranında anne eli değmişçesine hazırlanan özel spesiyalleri ile beğeni topluyor. Zeytinyağını özel olarak Kilis’ten getirten, her sabah 08:00’de dükkanı açan, tüm malzemelerini taze taze halden alan ve yıllardır aynı kasaptan et alışverişini yapan Soygür’ün lezzetlerinin müdavimi olan son derece kemikleşmiş bir kesim bulunuyor.

Butik bir konsepte sahip
Sadece pazar günleri izin yaptıklarını söyleyen Suzan Soygür, bazı müşterilerine sabah-öğle ve akşam olmak üzere 3 öğünü kapsayan özel bir konseptte aylık olarak hizmet sunduklarını da dile getiriyor. Kına, doğum günü, yıl dönümü, aile buluşması gibi özel günler için de davet sofraları hazırladıklarını belirten Soygür, “Biz tamamen butik bir konsepte sahibiz. Müşterilerimizin istekleri doğrultusunda farklı organizasyonlarda da aktif rol alıyoruz. Hiçbir şeyimiz standart değil. Örneğin, bize kahvaltı etmek için gelen konuklarımıza ne yemek istediklerini ya da en çok ne sevdiklerini sorarız. Onların tercihlerine göre hazırlanır her şey. Vejetaryen ya da vegan da olabilirsiniz. Manca’da her kesime hitap eden lezzetler bulunuyor.” diyor.

Manca ‘yemek’ anlamına geliyor
Manca’yı bir restorandan çok bir yemek dükkanı olarak konumlandıran Suzan Soygür, 4 kişilik ekibiyle günde ortalama 20 spesiyal hazırlıyor. Akşam 21:00’e kadar hizmet veren Manca’da haftalık çizelgelerle ilerleyen Suzan Soygür, en çok beğenilen spesiyalleri hakkında ise şu bilgileri veriyor: “Manca, pek çok dilde yemek anlamına geliyor. Bu nedenle buraya Manca adını koymak bana son derece samimi geldi. Sebzeli köfte, patatesli yumurta, gözleme, ev köftesi, pişi, çiğ börek, zeytinyağlı alternatiflerimiz ve tencere yemekleri en çok tercih edilen spesiyallerimiz arasında yer alıyor. Tencere yemeklerimiz de oldukça çeşitli. Etli yaprak sarma, Kilis kebabı, etli nohutlu bamya, ekşili köfte gibi lezzetlerin yanı sıra fırın sütlacımız da oldukça meşhur. Manca’da her zaman gelip yemek yiyen konuklarımızın yanı sıra özel günlerde kilo ile meze alan konuklarımız da oluyor.”

Tat ve kıvamı kokusundan anlıyor
Manca’daki her yemeğin zeytinyağı ile piştiğini ifade eden Soygür, “Aslen Rumeli göçmeniyiz. Annem bizi hiç mutfağa sokmazdı ama göre göre öğrenmişiz her şeyi… Yemek yaparken hiçbir şeyi tatmam. Kokusundan anlarım her şeyi. Bayram tatillerinde artık full kapatıyorum. Çünkü başka tatil yapacak zamanımız olmuyor.” yorumunda bulunuyor.

“Yemek yapmak bir sihir”
Her hafta etli kuru fasulyeden falafele, zeytinyağlı barbunyadan soslu karışık kızartmaya, mercimek köftesinden kıymalı patlıcanlı lazanyaya, sebzeli mücverden tavuk beğendiye, pazı kavurmasından erişteli yeşil mercimeğe kadar pek çok farklı spesiyal hazırlayan Suzan Soygür, son derece yoğun bir çalışma temposuna sahip. Soygür, sabah 08:00’de yemek yapmaya başlıyor ve 12:00’ye kadar tüm spesiyalleri hazırlamış oluyor. Sistematik bir şekilde çalışıldığında herhangi bir sorunla karşılaşmanın mümkün olmadığını ifade eden Soygür, “Beni mutfakta en çok kızdıran şey, düzensizlik ve kaos. Yarım bırakılmış işlerden hiç hoşlanmam. Her sürecin büyük bir titizlikle yönetilmesini isterim. Yemek yapmak bana göre farklı bir sihir. Her şeyi çok iyi ayarlamanız gerekiyor. Bir tadı biraz eksik ya da fazla kullansanız yemeğin tüm lezzet dengesi bozulur.” diyor.

ŞEF SUZAN SOYGÜR’DEN SEBZE KÖFTESİ TARİFİ
Malzemeler: 2 su bardağı haşlanmış ve kabuğu çıkarılmış nohut, 1 su bardağı haşlanmış bezelye, 1 su bardağı haşlanmış ve küp küp kesilmiş patates, yarım bardak haşlanmış mısır, yarım bardak haşlanmış havuç, yarım demet dereotu, yarım demet maydanoz, 1 büyük kuru soğan, tuz, karabiber ve kimyon, 2-3 yemek kaşığı un.
Hazırlanışı: Nohutları rondodan geçirip püre haline getirin. Ardından soğanı da rondodan geçirip nohut püresine ekleyin. Diğer tüm malzemeleri ve baharatları ilave edin. Son olarak 3 kaşık unu da ekleyerek yumuşak bir köfte harcı hazırlayın. Bu harca köfte şekli vererek, güzelce kızartın. Afiyet olsun.