Artık Stresin de Fotoğrafı Çekiliyor

Artık Stresin de Fotoğrafı Çekiliyor

Eğer iş hayatında aktif bir sorumluluğa sahipseniz, stres ne yazık ki her zaman yanı başınızda. Trafik varken bir toplantıya yetişmeye çalışmak, projeleri verilen son tarihe göre tamamlamak, şirketin geleceği ile ilgili çok önemli bir konuda risk alarak doğru kararı vermek…

Neredeyse her gün buna benzer pek çok olay yaşıyoruz. Karşılaştığımız zorlukları çoğu zaman problemsiz çözsek de bu süreç zarfında yaşadığımız gelgitler, bize stres olarak geri dönüyor. Bu nedenle iş dünyasının farklı yaşam koçlarından destek aldıkları, zihinlerini dağıtmak için farklı spor dallarına yöneldikleri görülüyor. Konuşmak zihni rahatlatırken, egzersiz yapmak ise bedeni şarj ediyor. Ama bazen ne yaparsanız yapın sizi esir alan stresin üstesinden gelemeyebilirsiniz. Hatta bu süreci uyku sorunları, göğüs ağrısı, yorgunluk, unutkanlık, tahammülsüzlük ya da çarpıntı gibi sağlık problemleri de takip etmeye başlayabilir. Heart Rate Variability (HRV) ile stres ölçümü, tam da bu noktada devreye giriyor. Australian Research Council’in sponsorluğunda Brisbane’de bulunan Queensland Teknoloji Üniversitesi tarafından 2010’lu yıllarda geliştirilen bu yöntem, Türkiye’de 2016’dan bu yana Gentest Enstitüsü tarafından kullanılıyor. Danışanın vücuduna 24 saatliğine bağlanan HRV cihazından alınan sonuçlar ile çıkan spektrogram analiz edilerek danışanın gün içine yayılmış olan stres düzeyi, uyku kalitesi, enerji düzeyi ve daha birçok fizyolojik özellikleri belirleniyor.

Gentest

Objektif sonuçlar öne çıkıyor 

HRV ile stres ölçümü yönteminin, iş dünyasına nasıl bir yol haritası sunduğunu Gentest Enstitüsü Direktörü Dr. Serdar Savaş’tan dinledik. Sistemi 1 yıl kadar incelediklerini ve ön testleri yaptıklarını ifade eden Savaş, Gentest Enstitüsü’nün Autonom Talent tarafından bir ‘Center of Excellence’ yani mükemmeliyet merkezi seçildiğini belirtiyor. Savaş, HRV tekniğinin nasıl bir metodolojiye sahip olduğunu ise şöyle anlatıyor: “Stres, her birey için belli ölçüde olması gereken duygusal bir durum olarak özetlense de uzun süre maruz kalındığında kalp krizi, inme, kanser gibi farklı hastalıklara yol açabiliyor. Kişinin genetik yapısına uygun stres yönetimi ise tüm bu riskleri en aza indiriyor. Bugüne kadar stres, psikologların yüz yüze yaptığı görüşmeler ve uyguladıkları anketlerle ölçülmeye çalışılıyordu. Ama bu ölçümler subjektif değerlendirmelere dayanıyor ve matematiksel kesinlik içermiyordu. Bunlardan pratik bir fayda elde etmek de her zaman mümkün olmuyordu. Şimdi elimizde ileri teknolojik bir yöntem var. Kişinin 24 saatlik sinir sistemi aktivasyonunu ölçüyoruz. HRV tekniğiyle, stresin fotoğrafını çekiyoruz. Bu yöntem, objektif ve tamamen matematiksel sonuç veriyor. HRV, bireyin iki kalp atışı arasındaki süreyi ölçen ve buna dayalı olarak ‘sempatik-parasempatik’ sinir sistemi aktivasyonunu matematiksel olarak ortaya koyan bir yöntem.”

Farklı şikâyetlerle geliniyor

İş dünyasının stres ölçüm testine büyük ilgi gösterdiğini dile getiren Serdar Savaş, “İş insanları aldıkları olumlu sonuçlardan sonra Gentest’i arkadaşlarına öneriyor. Kimi zaman HRV cihazı takabilmek için insanları sıraya koymamız gerekiyor. İş dünyasından danışanlarımız bize göğüs ağrısı, yorgunluk, unutkanlık, tahammülsüzlük, uyku sorunları, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, çarpıntı gibi şikâyetlerle geliyor. Sıfırdan başlamış ve zirveye yükselmiş iş insanları, sağlıklarının değerini daha çok biliyor. Hemen her sektörden danışanımız var. Bununla birlikte tekstil, otomasyon ve finans sektörünün ilgisi biraz daha fazla diyebiliriz.” diyor. Uzman psikologların stres ölçümü yaptırmak isteyen kişiyle bir saatlik ön görüşme gerçekleştirdiğini vurgulayan Savaş, sözlerine şöyle devam ediyor: “Daha sonra bu kişiye, 24 saat boyunca vücudunda taşıyacağı holter cihazına benzeyen bir HRV cihazı bağlanıyor. Ardından danışanımız, gününü istediği gibi geçiriyor. Ertesi gün cihaz alınıyor. Kayıt altına alınan HRV diagramları ileri teknolojik yazılımlarla analiz ediliyor ve bireyin raporu hazırlanıyor. Bu raporu hekimimiz ve uzman psikoloğumuz, kişiye ayrıntılı bir şekilde açıklıyor ve stresini yönetmesi için yapması gerekenler konusunda eğitim veriyor.”