BU GIDALAR BEYNİNİZİN ZİNDE KALMASINI SAĞLIYOR

Anne karnında başlayan beyin gelişimi ömür boyu sürüyor. Düzenli ve sağlıklı beslenerek birçok hastalığın önüne geçilebildiği gibi beyni geliştirmek ve beslemek de mümkün olabiliyor. Uzun süren beslenme bozuklukları ise sinir sistemini olumsuz yönde etkiliyor. Memorial Şişli/Ataşehir Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlhan Elmacı, beynin zinde kalmasına yardımcı olan gıdalar hakkında bilgi verdi.

FOLİK ASİT HAFIZAYI GÜÇLENDİRİYOR
Anne adaylarının gebelik süresince folik asidi yeterli miktarda alması, bebek beyninin hafıza hücreleri için anahtar görevi görür. Folik asit desteği yetişkinler için de önemlidir. Alzheimer ve bunama riskine karşı folik asit bakımından zengin fasulye, bezelye, ıspanak, şalgam, limon ve portakal gibi gıdalar tüketilmelidir.

KARBONHİDRATA DİKKAT!
Beynin enerji kaynağı glikoz yani şekerdir. Şeker düzeyinin beyinde azalması ya da artması sorun yaşatır. Uzun süreli fazla şeker tüketimi nörolojik sorunları ortaya çıkarır. Unlu mamuller, baklagiller, patates, muz, elma, karbonhidrat bakımından zengin besinlerdir. Balık yağıyla birlikte bitkisel yağ tüketimi beyin sağlığı bakımından önemli bir yer tutmaktadır.

MUZ, YAĞSIZ SÜT VE YOĞURT TÜKETİN
B vitamini özellikle beyin ve sinir sisteminin sağlığı açısından önem taşır. Eksikliğinde depresyon, kısa süreli hafıza kaybı, dikkat eksikliği, el ve ayaklarda yanma, iğnelenme, duyu kusuru, unutkanlık ve sinirlilik görülebilir. Et, balık, yağsız süt, yoğurt, muz, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagillerde B vitamini bulunur.

UNUTKANLIK İÇİN BALIK
Omega 3 asidi bakımından zengin olan balık, beyin fonksiyonlarının daha düzgün çalışmasına yardımcı olur. Balık içerdiği protein ve amino asitlerle de, beyin tabakasının ihtiyacı olan sıvıyı karşılayarak hafızayı güçlendirir. Balık, ayrıca yoğun stres altında daha hızlı düşünmeye yardımcı olur.

YUMURTAYLA BEYNİNİZİ YENİLEYİN
Yumurta, yeni beyin hücresi üretiminde fayda sağlayan kolin açısından en zengin besin maddesidir. Yumurtanın yanında yer fıstığı, balık, yeşil yapraklı sebzeler, soya ve keten tohumu da kolin kaynakları arasındadır.

BEYİN YAŞLANMASINI BADEMLE DURDURUN
E vitamini beyinde yaşlanmayla birlikte oluşabilecek gerilemeyi durdurur. E vitamini yönünden zengin olan badem, beyindeki yaşlanmaya yavaşlattığı gibi beyin gelişimi ve sağlığı için birçok elementi de içerir. Ceviz, fındık, kaju, yer fıstığı, ay çekirdeği, susam, keten tohumu da beyin sağlığı açısından tüketilmesi gereken gıdalardan…

PROBLEMLERİ ÜZÜMLE ÇÖZÜN
Son yıllarda yapılan araştırmalar üzümün dopamin salgılamasını artırarak problem çözme yeteneğini geliştirdiğini ortaya koymaktadır. Bunun yanın da bor bakımından zengin olan üzüm, beyin sağlığı açısından tüketilmesi gereken besinlerin arasında yer almaktadır. Üzümün yanı sıra elma ve fındıkta da bor bulunmaktadır.

HAFIZAYA YABAN MERSİNİ DOPİNGİ
Yaban mersini, çilek ve domates gibi bazı meyveler ve havuç gibi sebzeler yüksek oranda antioksidan içermektedir. Beynin daha uzun süre sağlıklı kalmasını sağlayan antioksidan içerikli bu gıdaları tüketen yaşlı insanların kısa dönem hafızalarının geliştiği görülmektedir.