‘DANA SCHNITZEL’İN GERÇEK ADRESİ

CAFE WIEN’İN SPESİYALLERİNİ TADINCA VİYANA’YA GİTMİŞ KADAR OLACAKSINIZ…

Avusturya mutfağı ile özdeşleşen dana schnitzel, Macar gulaş, bratwurst, apfelstrudel gibi farklı lezzetleri hedef kitlesiyle İstanbul Nişantaşı’nda buluşturan Cafe Wien’in executive şefi Ahmet Yurt, spesiyalleri ile oldukça iddialı. Yurt, bu özel spesiyallerin sadece lezzetleri ile değil, kaliteleri ile de öne çıktığını vurguluyor. Son derece titiz bir çalışma stiline sahip olan Ahmet Yurt, büyük bir düzen içinde çalışmaya ve bu düzenin bozulmamasına önem gösteriyor.

Nişantaşı’nda bir Viyanalı
İstanbul Nişantaşı’nda Milli Reasürans Çarşısı’nda hizmet veren Cafe Wien, Viyana lezzetlerinin ve Viyana kafe kültürünün en önemli temsilcilerinden biri. Avrupa’nın sanat ve tarihine damgasını vuran şehri Viyana ile özdeşleşen tarihi dokuyu ve birbirinden özel lezzetleri İstanbul’a taşıyan Cafe Wien’de, Viyanalı kahve ve tatlı ustalarının hazırladığı kahve ve tatlı reçeteleri, 27 yıldır aynı lezzet ve kalitede hazırlanıyor. Yüksek kalitede hazırlanan bu özgün tatların hepsinde özel olarak seçilmiş malzemeler kullanılıyor. ‘Sachertorte’ ve ‘apfelstrudel’ gibi tatlılar; ‘wiener melange’, ‘Mozart’, ‘einspanner’ gibi kahveler eşliğinde sunuluyor. Cafe Wien, yalnız damağınızda tat bırakan Viyana’ya özel lezzetleriyle değil; duvarlarında sergilenen Viyanalı ünlü ressam Klimt’in reprodüksiyonlarıyla, ünlü Viyana vals balolarını canlandıran resimlerle ve ‘vals’in kralı olarak bilinen Johann Strauss’un seçkin besteleriyle de sizi Avrupa’nın kalbine götürüyor. Cafe Wien’in executive şefi Ahmet Yurt, Viyana’ya özel lezzetleri, 3 yıldır hedef kitlesiyle buluşturuyor. Yurt, Avusturya mutfağına özgü schnitzel, bratwurst, Macar gulaş gibi lezzetlerle önemli bir müdavim kitlesine ulaşmış.

Lezzet ve kaliteden ödün vermiyor
Şu an 26 yaşında olan Ahmet Yurt, 6 yıldır bu meslekte olduğunu söylüyor. Avrupa ve dünya mutfağı ile özel olarak ilgilenen Yurt, “Daha öncesinde toplu yemek sektöründe 3 yıllık bir geçmişim var. Uzmanlık alanımı Avrupa ve dünya mutfağı odağında geliştirmek için çeşitli makaleler ve kitaplar okuyorum. Uygulama alanlarına da izleyici olarak katılıyorum. Cafe Wien, tam anlamıyla Avusturya mutfağını yansıtıyor. Bu ülkenin kendine has yemeklerine mönümüzde yer veriyoruz. Wiener schnitzel (Viyana usulü şnitzel), bratwurst (spesiyal sosis ızgara), Ungarrischer gulasch (Macar gulaşı) gibi özel spesiyallerimiz var. Cafe Wien’de son derece keyifli bir çalışma ortamına sahibiz. Her şeyden önce Cafe Wien, köklü bir marka. Yönetici ve firma sahiplerimiz meslekten geldikleri için halden anlıyorlar.” diyor. Cafe Wien’in en popüler spesiyalinin, ‘Wiener schnitzel mit kartoffelsalat’ (Viyana usulü dana şnitzel ve özel patates salatası ) olduğunu ifade eden Yurt, “Bu spesiyalimizle son derece iddialıyız. En kaliteli ürünü, fiyat gözetmeksizin tedarik ediyoruz. Satın almadaki bu hassasiyetimiz, lezzet kalitesini yükseltiyor. Cafe Wien’de mönümüze de son derece sadığız. 27 yıldır aşağı yukarı aynı mönüyle hareket ediyoruz. Odak noktamız ise Avusturya yemekleri…” yorumunda bulunuyor.

Titiz bir çalışma sistemine sahip
Cafe Wien’de 8 kişilik bir ekiple görev yapan Ahmet Yurt, mesaiye her sabah saat 10.00’da başlıyor. Servise hazırlanmak için 12.00’ye kadar iki saatinin olduğunu belirten Yurt, nasıl bir çalışma prensibine sahip olduğunu ise şöyle anlatıyor: “Servis saatine kadar patates salatasının hazırlanması, diğer salataların tamamlanması gibi süreçleri koordine ediyorum. Öğlen servisimiz, 12.00-15.00 saatleri arasında tamamlanmış oluyor. Saat 15.00-18.00 saatleri arasında ise yine aynı titizlik ve özenle akşam servisine hazırlanıyorum. Akşam servisimiz ise saat 19.00-21.00 saatleri arasında yoğun oluyor. 21.00’den sonra mutfağımızın kapanmasına bir saatlik zamanım kalıyor. Bu zaman aralığında ise temizlik ve ertesi güne hazırlık yaparak saat 22.00’de mutfağı kapatıyorum. Mutfağımızda gerçek anlamda tam bir titizlik söz konusu. İşletme sahibimiz bu konuda son derece hassas ve hata kabul etmiyor. Tüm ürünler kapalı kaplarda hijyen kuralları gereği stoklanıyor. Kullandığım ürünleri bir ahenk içerisinde stokluyorum. Bu düzenin bozulması durumunda çok ama çok sinirleniyorum. Cafe Wien’de çalışmaktan son derece memnunum. Nişantaşı gibi bir lokasyonda 27 yıldır hizmet veriyor olmak, markanın nasıl bir vizyona sahip olduğunu da açıkça yansıtıyor.”

Cafe Wien’in executive şefi Ahmet Yurt’tan dana schnitzel tarifi (1 kişilik)
Malzemeleri: 130-150 gram kontrfile et, 100 gram galeta unu, 100 gram un, 2 adet yumurta, 300 ml süt ve kızartma işlemi için sıvıyağ.
Hazırlanışı: Önceden dövülerek inceltilen eti una bulayın. Ayrı bir yerde yumurta ve sütü iyice çırpın. Una buladığınız eti, bu karışımın içine atın. Ardından galeta ununun içine alıp paneleyin. Dana schnitzeli kızgın yağın içine atın ve 13-14 saniye içerisinde çıkarıp servis edin.