DİNAMİZM VE ADRENALİN ARAYANLARA

Trambolin üstünde, tırmanarak, bisiklet sürerek, dans ederek ya da emekleyerek zayıflamak istiyorsanız doğru yerdesiniz. İşte o detaylar... 

Trambolin üstünde, tırmanarak, bisiklet sürerek, dans ederek ya da emekleyerek zayıflamak istiyorsanız doğru yerdesiniz. 

Bahar mevsimi geldi. Çok yakında yaz ayları kapımızı çalacak. Deniz sezonunu açmadan önce çok daha formda bir vücuda sahip olmak isteyenlere, geleneksel fitness egzersizlerinden katbekat daha çok kalori yaktıracak yeni egzersiz önerilerimiz olacak. Rebounding, bouldering, flywheel, zumba ve emekleme gibi yeni spor konseptlerini sağlıklı yaşam ajandanıza kaydetmenizde büyük fayda var.

Rebounding, bouldering ve flywheel zamanı
Hem kilo verip hem de içinizdeki çocuğu mutlu etmek istiyorsanız, ‘rebounding’i mutlaka denemelisiniz. Trambolin üzerinde kardiyo yaparak hem çocuklar gibi eğlenebilir hem de yağ yakmada bir anda birkaç adım öne geçebilirsiniz. Bu arada hemen hatırlatalım, rebounding’i hem açık hem de kapalı alanda yapmak mümkün.

Eğer outdoor sporu tutkunuysanız, bouldering aktivitelerini kaçırmamanızda da büyük fayda var. Bouldering, kaya tırmanışını spor salonlarına taşıyan en trend spor dallarından biri… Tek farkı, tırmanışın daha alçak kayalar üzerinde yapılıyor olması. Bouldering ile tırmanış heyecanını ve zorlu mücadeleleri spor salonlarında yaşamak, tırmanış sporlarına ilgi duyanlar için güvenli bir deneyim alanı olacak.

Egzersize hız katan son teknoloji flywheel bisikletlerinin ne kadar enerji harcadığınızı ölçen sensörleri bulunuyor. Bazı spor salonları bu fırsattan yararlanarak rekabet ortamı yaratıp daha çok çalışmanızı sağlamak için adınızı ve istatistiklerinizi salonun ortasında kocaman bir ekrana yansıtabiliyor. Flywheel bisikletlerinde ayrıca üst vücudunuzu çalıştırmak için çeşitli ağırlıklar da yer alıyor. Bazı spor salonları flywheel’i yoga ve pilates ile de birleştirebiliyor.

Zumba: Hem dans hem de spor
1990’larda dansçı ve koreograf Alberto Beto Perez tarafından Kolombiya’da ortaya çıkarılan, Latin esintili bir dans fitness programı olan zumba, dans ve aerobik figürlerinden oluşuyor. Zumba koreografisinde kumbiya, hiphop, samba, salsa, merenge, mambo, savaş sanatları, Bollywood ve oryantal dans hareketleri bir arada kullanılıyor. Bu hareketlerin yanı sıra ‘squat’ ve ‘lunge’ egzersizlerinden de faydalanılıyor. Hem dans hem de spor olarak adlandırılan zumba, klasik egzersiz hareketlerini bir kenara bırakan figürleri ile dans etmeyi, eğlenerek öğrenmenizi sağlıyor. Zumba kursu ile günlük hayatın stresinden eğlenceli bir şekilde uzaklaşırken aynı zamanda kendinizi daha mutlu hissedecek, formda kalacak ve kilo vereceksiniz. Fiziksel bir aktivite olduğu için duruş bozukluklarını da zamanla gideren zumba, ekip çalışması, girişkenlik ve direnç gibi özellikleri de artırıyor. Kendinize daha çok güvenmenizi sağlıyor. Özellikle çocuklar için uygun bir dans olan zumba; esneklik, kuvvet, koordinasyon, denge ve çeviklik gibi faydaları ile çocukların gelişimine katkı sağlıyor.

Yepyeni bir fitness trendi: Emekleme
2017’nin en ses getiren fitness trendi, ‘emekleme’ olacak. Ünlülerin rağbet ettiği ‘ab cracks’ yani dikine karın kası akımından sonra fitness dünyasında ‘emekleme’ dönemi başladı. Spor eğitmenleri, bebek gibi emeklemenin, en etkili yağ yakıcı hareketlerden biri olan ‘plank’in yeni bir versiyonu olduğunu belirtiyor. Bu hareketin, tamamen vücut ağırlığı ile yapılmasından dolayı kondisyonu çok daha fazla geliştirdiği ifade ediliyor. Spor eğitmeni Ashley Hunt, bebek gibi emeklemenin güç, denge ve özellikle de dayanıklılığı geliştirdiğini vurgulayarak, “Emekleme tamamen vücut ağırlığıyla yapılıyor. Bir ekipmana ihtiyacınız yok. Evinizde kolaylıkla uygulayabilirsiniz. Özellikle kalça bölgesi olmak üzere vücudun her yerini çalıştırıyor. Parmak, dirsek ve hatta bileğe bile etkisi var.” yorumunda bulunuyor.

Bireysel antrenör Ally Gray de bu hareketin sadece güce etki etmediğini, aynı zamanda bilek ve omuzlardan kalçalara, ayak bileklerine ve ayak parmaklarına kadar dayanıklılık sağladığını, çekirdeğin sağlamlılığına katkıda bulunduğunu belirtiyor. Hareketi yaparken bebek emeklemesi pozisyonunu alıp omurganın duruşunu bozmadan ileri ve geri hareket etmek gerekiyor. Emekleme stilinde birkaç kez ileri ve geri gittikten sonra dizlerinizi hafifçe kaldırın, yerden bir miktar yukarıda tutarak bir süre durun. Sonra tekrar ileri ve geri emeklemeyi yapın. Farkı hemen hissedeceksiniz.