EVİNİZDE KEYİFLİ BİR MUTFAK YARATIN

Kadınların evde en çok vakit geçirdikleri yer olan mutfaklar, birçoğumuzun ailece bir araya geldiği, yemek yerken ya da çay, kahve içerken sohbet ettiği yerler. Şık ve kullanımı rahat masalarla bu mekânda geçirilecek olan zamanların kalitesi de artırılabiliyor. Mutfağınız büyük ya da küçük olabilir. Burada önemli olan mutfağınızı iyi planlayıp keyifli ve kullanışlı bir mekân haline getirebilmek… Mutfak dekorasyonunda ilk adım, mutfağınızı nasıl bir yerleşim düzeninde kullanacağınızı belirlemektir. Mutfağınızın yerleşimini birkaç şekilde sağlayabilirsiniz.

DÜZ SIRALI
Uzun ve dar bir mutfağınız varsa bu yerleşim tipi sizin için uygun bir seçim olacaktır. Mekânın en az 150-160 cm’lik bir uzunluğa sahip olmasında fayda var. 60 cm alt dolap derinliği dışında kapak ve çekme açılımını hesaba kattığımızda 150-160 cm genişliğin bulunması gerekli.

Yan yana yerleştireceğiniz eviye ve ocak arasında ise en az 30-40 cm tezgâh alanı olmalı. Böyle bir yerleşimde buzdolabını pencere tarafı yerine kapıya yakın konuma yerleştirilmelisiniz.

Yeterli genişliğe sahipseniz dolapları karşılıklı olarak iki duvara yerleştirebilirsiniz. Bu tip bir düzende çalışma alanı bir duvarda, depolama bölümü karşı duvarda tercih edilmeli.

Mutfağın uygun bir bölümüne de masanızı yerleştirip yemeklerinizi burada yiyip daha sıcak ve keyifli bir atmosfer yaratabilirsiniz.

ADA TİPİ
Ada tipi bir mutfak oluşturmak için oldukça geniş, kare ya da dikdörtgen şeklinde bir mutfağa sahip olmanız gerekiyor. Mutfağınızda oluşturacağınız ada ünitesini, saklama alanı, çalışma tezgâhı ve pişirme alanı gibi pek çok işlevde kullanabilirsiniz.

Ada ünitesini depolama veya yemek hazırlama tezgâhı olarak düşünüyorsanız, çevresi en az 90 cm alana sahip olan 120×60 cm’lik bir ünite oluşturmalısınız. Yemek alanı olarak da değerlendirecekseniz en az 60-100 cm derinlikte bir ünite tercih edin.

Ada ünitenize 30-40 cm kadar ek bir tezgâh veya masa ilave ederek yemek köşesi de oluşturabilirsiniz. Ayrıca ünitenizin yan bölümlerinde çekmece veya raf tercih ederek eşyalarınız için fazladan yer kazanabilirsiniz. Burada pişirme alanı da bulunacaksa 180 cm’lik bir alan (60 cm ocak+60 cm tezgah) yeterli olacaktır. Tam kare bir ada oluşturmak için pişirme ve yıkama bölümünü karşılıklı koyabilirsiniz.

‘L’ TİPİ
Mutfağınızda köşeli bir alan yer alıyorsa, ‘L’ tipi yerleşimi tercih edebilirsiniz. Ancak bu planda köşe açılarını doğru değerlendirmeye dikkat etmelisiniz. Eviye veya ocak ünitesini köşede bulundurabilirsiniz. Köşe eviye veya köşe davlumbaz modelleri bu mutfak tipinde işinizi kolaylaştıracaktır. Fırını da köşede tercih edecekseniz ünitenizin 45 derece açılı ve standartlara göre daha derin olması gerekiyor.

Köşede alt dolap veya boy kiler dolabı kullanabilirsiniz. Bu modelleri özel döner sepetler ve raf sistemleri ile daha pratik bir kullanım alanına dönüştürmeniz mümkün.

Yıkama ve pişirme ünitesini tek duvar üzerine konumlandırabilirsiniz. Ancak iki farklı duvara yerleştirecekseniz birbirine yakın köşelerde olmasına özen gösterin. Böylece tencere ve tabakları taşırken zorluk yaşamazsınız.