FARKLI DAMAK TATLARININ LEZZET ELÇİSİ

CVK Park Bosphorus Hotel’in teras katında hizmet veren Izaka, Türk ve dünya mutfağından zengin örneklerin yanı sıra büyüleyici Boğaz manzarası ve DJ performanslarıyla, misafirlerine eşsiz bir deneyim yaşatıyor. Izaka; The Midd, Mezze Mave, Hitode Sushibar ve Izaka Lounge olmak üzere dört farklı mekânı tek çatı altında topluyor. CVK Park Bosphorus Hotel’in Executive Şefi Eyüp Çevik ile Izaka’nın hedef kitlesine nasıl bir lezzet konsepti sunarak farklılaştığını konuştuk.

Kalite ve lezzet kombinasyonu
CVK Park Bosphorus Hotel’in Executive Şefi Eyüp Çevik, sektörde 26 yıllık bir deneyime sahip. 1990’da İngiltere’de Türk restoranlarında işe başlayan Çevik, daha sonra İstanbul’daki Konyalı Et Lokantası’nda Osmanlı mutfak kültürünün inceliklerini öğrendiğini söylüyor. Otelcilik kariyerine 1995’te Ataköy Crowne Plaza&Holiday Inn otellerinde mutfak şefi olarak başlayan Çevik, bu görevinin ardından Four Seasons Hotel Bosphorus’ta görev aldı. CVK Park Bosphorus Hotel’in açılışında yer alan Çevik, 2 yıldır bu otelin executive şefliğini yürütüyor. Çevik, Osmanlı ve Türk mutfaklarına yönelik önemli bir uzmanlığa sahip olsa da yabancı şeflerle çalışarak dünya mutfağı konusunda da son derece önemli bir deneyime sahip olduğunu dile getiriyor. Izaka’nın 1.5 yıl önce açıldığını belirten Eyüp Çevik, “Burada 80 aşçı ve 30 bulaşıkhane personeli olmak üzere 110 kişilik bir ekibin başındayım. Büyük bir operasyonun başındayım. Bu nedenle her günümüz toplantılar, eğitimler ve operasyonun işleyiş kontrolleri ile geçiyor. Ekibime verdiğim en önemli tavsiye ise her zaman kaliteli ve lezzetli ürünler hazırlamaları… Hazırlanan her ürünün tat kontrolünün mutlaka yapılması gerekiyor. Çalışırken, beni en çok sinirlendiren şey ise sürekli çalan telefonlar.” diyor.

3 farklı konsepte sahip
Eyüp Çevik, Izaka’nın mönüsünü oluştururken hangi kriterlere dikkat ettiği hakkında ise şu açıklamada bulunuyor: “Mutfağımız 3 farklı konsepte sahip. Bunlar The Midd; kebap-Osmanlı mutfağı, Mezze Mave; Akdeniz mutfağı ve balık ve son olarak Hitode; Uzak Doğu mutfağı ve sushi… Konsepti oluştururken, konuklarımızın farklı taleplerini tek bir alanda karşılayabilmeyi hedefledik. Bize gelen misafirlerin tercihleri doğrultusunda, bir masada farklı lezzetleri tadabilme imkânı sunuyoruz. Mönüyü oluştururken ise trend olan spesiyallerin seçilmesine ve misafirlerin isteklerine yanıt verebilecek ürünler kullanmaya dikkat ettik. Izaka’nın en çok tercih edilen spesiyalleri ise kuzu kaburga, tuzda balık ve tahinli akıtma… Mekânımız, bünyesinde 3 farklı konseptin bulunması ve her bir misafirin isteğine bağlı olarak hizmet vermesi ile rakiplerinden ayrılıyor. Bir taraftan ocak başında kebap yenilebilirken diğer tarafta şov olarak hazırlanan sushiler servis ediliyor. Meze ve balık mostrasından ise misafirlerin kendi seçtikleri balık ve mezeler servis ediliyor.”

Yetenekli genç şefler yetiştiriyor
Büyük bir operasyonun başında olmanın son derece büyük bir sorumluluk olduğunu düşünen Eyüp Çevik, işin tüm stresini yemek yaparak attığını ve kendisini de bu şekilde motive ettiğini belirtiyor. Çevik’e bu alandaki en büyük hayalini ve şef olarak çalışmak isteyen gençlere ne gibi tavsiyelerde bulunduğunu sorduk ve şu yanıtı aldık: “Bu alanda hizmet verecek başarılı bir genç nesil yetiştirilmesine katkıda bulunmak en büyük hayalim. Gelişen mutfak kültürünü, standartları, yeni yöntem ve uygulamaları takip ederek, bu uygulamaların hayata geçmesine katkıda bulunma vizyonu doğrultusunda ilerliyorum. Kariyerine mutfak şefi olarak devam etmek isteyen gençlere verebileceğim en önemli tavsiye ise mutfak kültürünün dinamik bir süreç olduğunu unutmamaları… Bu sürecin takibini bırakmamalı ve uyum göstermeliler. Ayrıca yemek sunumlarında görsellikle beraber lezzetin ön planda olması en önemli kural…

Lezzetli ve güzel görünümlü yemekler yaratmaktan daha önemli bir şey varsa o da sağlıklı yemekler üretmektir. CVK Park Bosphorus Hotel bünyesinde bulunan tüm mutfaklar güncel standartlara göre dizayn edildi. Ayrıca sağlıklı ve hijyenik yemekler üretme bilinci ekip tarafından benimsenmiş durumda.”

Şef Eyüp Çevik’ten mürekkepli deniz mahsulleri risotto tarifi (2 kişilik)
Malzemeler: 1.5 su bardağı pirinç (arborio), 4 yemek kaşığı soğan, 1 çay kaşığı sarımsak, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, alabildiği kadar balık suyu (mevsim sebzeleri ve karides kabuğu ile hazırlanan aromatik bir sos), 1 çay kaşığı mürekkep balığı boyası, tuz, karabiber, 1 yemek kaşığı tereyağı, 4 adet orta boy karides, 1 adet dilimlenmiş kalamar.
Hazırlanışı: Sarımsak ve soğanı zeytinyağında renk değiştirene kadar soteleyin. Pirinci ekleyip kavurmaya devam edin. İyice karıştırarak su ilave edin ve suyunu çekinceye kadar pişirin. Tuz ve tereyağını ilave ettikten sonra mürekkep balığı boyasını içine katın. Sote ettiğiniz ve tereyağı ile kıvam verdiğiniz karides ve kalamarları ekleyerek servis edin. Unutmayın, pirinçler çiğnenecek kadar yumuşak, dişe gelecek kadar da diri olmalı. Risotto, balık suyu verilerek pişirme esnasında sıklıkla karıştırılmalı ve pirinçlerin kendine has olan nişastasıyla sos kıvamına gelmelidir.