Futbol ve Golf Bir Arada

Avrupa’da hızla yaygınlaşan, Türkiye’de de büyük ilgi görmeye başlayan footgolf; futbol ve golf olmak üzere iki farklı spor dalının bileşimi olarak öne çıkıyor.
Oyunda golf topu yerine futbol topu, sopa yerine ise ayaklar kullanılıyor. Delik büyüklükleri ise topa göre tasarlanıyor. 2012 yılında Londra’da kurulan Federation for International FootGolf (Uluslararası FootGolf Federasyonu-FIFG) adlı federasyon, footgolf sporuna yönelik global kuralları belirliyor. Ülkemizde Türkiye FootGolf Derneği’nin (TFGD) 2014’te Futgolf Gençlik ve Spor Derneği’nin ise 2018’de kurulduğu dikkat çekiyor.
Footgolf’ün kuralları temelde golf ile aynı. 52 cm çapındaki deliklere, 5 numaralı futbol topunu sokarak sayı alma mücadelesi veriliyor. İlk kez 2007’de İngiltere ve İspanya’da oynanan footgolf, kısa sürede Avrupa’ya, oradan da Amerika kıtasına yayıldı. Footgolf, 18 delikli bir sahada oynanıyor. Her deliğin kendine özgü uzunluğu (metre) ve vuruş sayısı bulunuyor. Golfte en uzak delik mesafesi 600 metreyken, bu sporda 300 metre ile sınırlı. Golf sporunun aksine her hava koşulunda oyuna devam etme zorunluluğu bulunuyor. Dünyada FootGolf klasmanı FIFG Resmi Turnuvaları’ndan alınan puanlarla belirleniyor. Bu turnuvaların belirli ayakları ülkemizde gerçekleştiriliyor. 40 üye ülkenin yer aldığı Uluslararası Footgolf Federasyonu’nun münhasır üyesi olan Türkiye FootGolf Derneği (TFGD), Türkiye klasmanı ve Türk oyuncuların ülkemizde aldıkları puanların dünya turuna işlenmesinden sorumlu. TFGD oyuncusu olan her Türk oyuncu, ülkemizde düzenlenen turnuvalardan dünya klasmanında puan toplamaya ve ülkemizi uluslararası organizasyonlarda temsil etme hakkına sahip.
Farklı kurallar bulunuyor
Footgolf’ün en dikkat çeken kurallarından biri de hem kendinize hem de rakibinize karşı özenli olmanız… Sporcuların renkli polo yaka tişört, şort ya da golf pantolonu giyme zorunluluğu bulunuyor. Diz altı çorap, altı düz ya da salon futbolu ayakkabısı giymeniz de cabası… Krampon ve futbol takım formalarıyla oynamak ise kesinlikle yasak. Her sporcu kendi topunu işaretlemek zorunda. Oyuncular skor kartını gözden geçirdikten sonra sırasının gelmesini bekliyor. Vuruşu yapmadan önce deliğin uygun olduğundan ve kimsenin vuruşuna engel olunmadığından da emin olunması gerekiyor. Topa tek hareketle vuruluyor. Topun üstünden ve altından yapılan sürekli vuruşlara izin verilmiyor. Vuruşun ardından topun tamamen durması bekleniyor. Topun yerini ise kesinlikle değiştirmemek gerekiyor. Oyuna devam edecek ilk vuruşu, topu deliğe en uzak oyuncu yapıyor. Topun çalılıklara girmesi, suya düşmesi kısaca oyun alanını terk etmesi durumunda ise oyuncu, golf sporunda olduğu gibi deliğe yaklaşmamak kaydıyla topu, çıktığı bölgeye koyarak 1 ceza puanı ile kaldığı yerden devam edebiliyor. Kum havuzları vuruştan sonra tırmıklarla düzeltiliyor ve gelecek footgolf oyuncusuna uygun bir biçimde bırakılıyor.
Ayak marifeti öne çıkıyor
Footgolf çok efor gerektiren bir spor dalı değil. Sadece 15 yaş altı ve 50 yaş üstü için farklı kategoriler bulunuyor. Sporcular; çocuklar ligi, yetişkinler ligi ve kadınlar ligi olarak üç ayrı kategoride yarışıyor. Dünyadaki şampiyonların çoğunluğu golf kökenli olsa da daha önce golf oynamayanların da bu spor dalında başarılı olma şansı hayli yüksek. Golfte kol, bel ve sırt kondisyonu gerekirken; footgolf’te ise ayak marifeti öne çıkıyor. Türkiye’deki ilk resmi footgolf sahası ise İstanbul’daki Kemer Golf Resort’te bulunuyor. Footgolf meraklılarının ikinci tercihi ise Antalya Belek’teki Kaya Palazzo Golf Club. Zamanla Ankara, Muğla gibi farklı illerde de kurulması planlanan footgolf sahaları, bu spora yönelik ilgiyi hızla artıracağa benziyor. 2018 yılında kurulan Futgolf Gençlik ve Spor Derneği de bu alanda farklı projelere imza atıyor. Dernek, footgolf odaklı organizasyonlar düzenleyerek bu sporu yaygınlaştırmayı, yurt içinde başarılı ve adil bir rekabet sistemi kurmayı ve uluslararası turnuvalarda Türkiye’ye başarıyı getirecek adımlar atmayı hedefliyor.