Gelenekselin Dışında

Gelenekselin Dışında

Dünyada geleneksel spor dalları dışında pek çok alternatif bulunuyor. Daha çok geniş kesimlerin tercih ettiği spor dallarına aşinalığımız olsa da Bowls, Pelota ya da Bocce gibi az bilinen sporların müdavimlerinin sayısı hızla artıyor. Siz de farklı spor dallarına ilgi duyanlardansanız, yazımız ilginizi çekebilir.

İngiltere menşeli spor dalı: Bowls

Klasik spor dallarının dışına çıkarak daha özel bir kitlenin tercih ettiği spor dallarını araştırdığımızda karşımıza ilk olarak Bowls çıktı. Ana vatanı İngiltere olan bu spor dalında çok fazla hareket etmek gerekmiyor. Çok hızlı ya da hareketli olmaktan öte, özel bir konsantrasyon gerektiren Bowls sporu, 7’den 70’e herkesin oynayabileceği bir konsepte sahip. Oyunun amacı ise yanlardan basık olan topların, hedefe en yakın biçimde gönderilmesi… İlk kez 13. yüzyılda İngiltere’de öne çıkan bu spor dalı, misket oyununa benzerliği ile dikkat çekiyor.

Çift taraflı basıklığı olduğu için iki yüzü olan ve yuvarlanarak ‘jack’ veya ‘kitty’ denilen küçük boyutlu bir topa doğru atılan toplarla oynanan bir spor dalı olarak öne çıkan Bowls, dokuz oyunlu iki setten oluşuyor. Beraberlik durumunun oluştuğu durumlarda üçüncü oyuna geçilerek karar veriliyor. Oyuna yazı tura ile başlanıyor ve kazanan taraf ‘kitty’ denilen küçük beyaz topa uzaklığını belirleyen atışı ya da son atışı belirliyor. Atış yapılan toplar iki farklı renkten oluşuyor. Sporculardan her biri kendine ait renkteki toplarla kitty’ye doğru dört atış yapıyor. Kitty’ye yakın olan topu fırlatan oyuncu puan alıyor ve rakip sporcunun en yakın topundan daha yakın birden fazla top var ise bu yakın topların sayısı kadar puan kazanılıyor.

Duvara karşı oynanan bir oyun: Pelota

Günümüzde öne çıkan bir diğer ilginç spor türü ise Pelota… Pelota sporunun Antik Yunan’dan geldiği düşünülüyor. Günümüzdeki en popüler yeri ise Bask ülkesi. Pelota’nın İspanya ve Fransa’nın diğer bölgelerinde, Güney Amerika’nın, Filipinlerin birçok yerinde ve Amerika Birleşik Devletleri’nin bazı bölgelerinde oynandığı dikkat çekiyor. Pelota, fronton olarak adlandırılan topla duvara karşı oynanan bir oyun… Squash ve hentbol kombinasyonuna benzer şekilde el, raket veya ağaç sopayla oynanabiliyor. Bu spor dalının en dikkat çeken özelliklerinden biri de hızlı oynanması…

Başlıca Pelota türleri ise Hand, Pala, Zesta Punto ve Remote olarak sıralanıyor. Her tür; farklı sayıda insana, kort boyutuna ve topa vurmak için değişik ekipmana sahip. Kenarlı veya sivri sepet anlamına gelen Zesta Punto oyununda kauçuk toplar, sepetin içinde yakalanıyor ve sonra duvardaki korta geri fırlatılıyor. El Pelota ise çıplak ellerle oynanıyor. Toplar deri ile kaplanmış yünden yapılıyor. Squash ile benzerlik gösteren bu spor dalında topu duvara çarptırarak rakipten uzaklaştırmak hedefleniyor.

Farklı bir tür olan Pala ise raket ile oynanan Pelota oyunlarından oluşuyor. Bu kapsamda uzun raketlerin yanı sıra kısa raketler de kullanılabiliyor. Bu raketlerin kauçuk ya da deriden hazırlandığı dikkat çekiyor. Son olarak Remote ise Zesta Punto’da olduğu gibi kısa düzen bir sepet ve eldivenle bir ya da iki takım halinde oynanıyor.

 

Romalılardan günümüze: Bocce

Günümüzde ilk şekliyle Romalılar tarafından oynanan Bocce sporu, ilk dönemlerde cilalanmış kaya parçaları ile oynanırken günümüzde ise tamamen yuvarlak ve sentetik malzemelerden yapılmış toplar ile oynanıyor. Bocce, biçim olarak bowling sporuna benzetilse de aslında mantık olarak ondan çok daha farklı… Oyun, 26.5 metre boyunda, 4.5 metre genişliğinde pürüzsüz zeminde iki ya da üçlü takımlar arasında oynanıyor. Atılan demir topların hedef topa (pallinoya) yakın durmasının amaçlandığı oyunda rakip toplardan hedef topa daha yakın olarak atılan her top için bir puan alınıyor.

Oyunun temel amacı ise attığınız ya da yuvarladığınız topların, hedef topa (pallinoya) yakın olmasını sağlamak. Eğer rakibin topu hedef topa daha yakınsa ve sizin yuvarlamanız olanaksızsa hedef topu ya da rakip topu vurmak için de atış yapılabiliyor. Oyuna başlayan takım önce pallinoyu, sonra kendi topunu atıyor. Ardından sırayla kendi atışlarını gerçekleştiriyor. Oyuncuların saha içinde pallinoya kendi toplarıyla yaklaşmak için yaptıkları atışa ise ‘Punto’ adı veriliyor. Rakip topa, kendi topuna veya pallinoya direk yapılan atışlar ise ‘Volo’ olarak tanımlanıyor. Topun önce yere, sonra vurmak istenen topa çarptırılmasıyla yapılan atışlara da ‘Raffa’ adı veriliyor. Maçı ise 15 puan alan oyuncu kazanıyor.