Gize ve Piramitler

Gize Piramitleri, Keops, Kefren ve Mikerinos piramitleri olup isimlerini yaptıran firavunlar tarafından almışlardır. Tahmini olarak M.Ö. 3000 yıllarında eski krallık döneminde yapılan bu anıtsal kompleks, dünyanın ilk harikası olarak kabul edilen eserlerdir.
Ölçüleri ve ihtişamıyla göz kamaştıran Keops, bugünkü Mısır’ın başkenti Kahire’de yer alır. Bir kenarı 230 mete olan tabanı, 5 hektarlık bir alanı kaplar. Başlangıçta yüksekliği 146 metreydi. 1 metre küplük taş bloklar 201 sıra halinde dizilmiştir ve tabanda ki ilk sıranın yüksekliği 1.50 metredir; sonraki sıraların yüksekliği yavaş yavaş azalır ve tepede 0.55 metreye kadar iner. Tahminlere göre piramitte 2.6 milyon taş blok vardır bu da 7 milyon tonluk bir kütleyi ifade eder. Bu ağırlık yakındaki taş ocaklarından çıkarılmış, arabalarla piramit inşaatının dibine kadar getirilmiş ve yapı yükseldikçe yukarıya çekilip yerlerine konmuştur. Bu nakliye bugünkü koşullarda her biri 1000 tonluk 7000 tren veya her biri 10 tonluk 700.000 kamyon yükü anlamına gelir!
Büyük Gize Sfenksi
Gize Piramitleri ile aynı bölgede yer alan bir diğer önemli eser de Büyük Gize Sfenksi’dir. 73.5 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğinde ve 20 metre yüksekliğinde olan sfenks dünyanın en büyük tek taş heykelidir. Antik Mısır mitolojisinde kutsal sayıldıkları için kutsallık ve büyü güçlerini kullanarak firavun mezarlarını ve piramitleri koruması amacıyla inşa edildiği düşünülmektedir. Bütün eski çizimlerde, sfenksin sadece kumlardan yükselen anıtsal başı görünür. Kumu temizleme çalışmaları 1816’da Caviglia ile birlikte başlar, sonra durdurulur ve 1853’te Mariette tarafından yeniden ele alınır. 1886’da Maspero ve Brugsch, heykeli kumdan tamamen çıkaracak ve Firavun Kefren’in mezarına bekçilik eden, uzanmış aslanın bedenini gözler önüne sereceklerdir.