Hastalıklardan Korunmak İçin Basit Tedbirler

Mevsim değişiklikleri hastalıklara yakalanma riskinin yüksek olduğu dönemlerdir. Pek çoğumuz edindiğimiz bilgi birikimleri, geçmişten gelen alışkanlıklarla kendimizi hastalıklardan koruma noktasında çeşitli tedbirler alır; bakımımıza muhtaç çocuklarımız ya da yaşlılarımız için de koruma davranışları oluştururuz.
Uzmanlar da bu davranışları doğru buluyor ve yaşam tarzı haline getirebileceğimiz basit tedbirlerle başta mevsim hastalıkları olmak üzere bulaşıcı hastalıklar ya da kronik rahatsızlıklarla başa çıkabileceğimizi belirtiyor.
Lokman Hekim Hastaneleri İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Oktay Demir, konu ile ilgili önemli açıklamalar yaparken, en başta şu konuya dikkat çekiyor: “Mevsim itibariyle bulaşıcı özelliği fazla olan, salgın yapma gücü yüksek olan üst solunum yolu enfeksiyonlarını sık görüyoruz. Bu enfeksiyonlardan en az etkilenmek için yeterli uyku, dengeli ve bol vitaminli beslenme, en önemlisi temizlik ve hijyenimize azami dikkat etmeliyiz.”
Basit tedbirleri göz ardı etmeyin
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Oktay Demir, en başta bulaşıcı hastalığı olan birini
gördüğümüzde çok yaklaşmamamız gerektiğine dikkat çekerek şunları söylüyor: “Bulaşıcı olabileceğini düşündüğümüz hastalığı olan biri ile tokalaşmamalı, sarılmamalı ve öpüşmemeliyiz. Bunlardan birini yaptığımız taktirde elimizi, yüzümüzü sabunlu su ile yıkamalı ve dezenfekte etmeliyiz.” Demir, bu tedbirin hem hasta için hem de bizim için önemli olduğuna vurgu yapıyor.
Kalabalık ortamlara dikkat
Okul, iş, toplu taşıma araçları gibi kalabalık ortamların hastalık barındıran yerler olabileceğine dikkat çeken Dr. Oktay Demir, ortamda öksüren, burnu akan, hapşıran birileri varsa, o kişiye çok yaklaşmama konusunu yeniden hatırlatarak, bu tip ortamlarda maske takılması konusunda da uyarıda bulunuyor.
Salgınlardan nasıl korunuruz?
Sudan, havadan, yiyeceklerden yayılan ve salgın haline gelen hastalıklardan da yine alınacak basit tedbirlerle korunma şansımız var. Salgın hastalıklardan korunmak için alınacak tedbirlerin ana çatısını ise temizlik ve hijyen oluşturuyor. Dr. Oktay Demir, “Salgınlardan korunmanın yolu; temizlik ve hijyenle olur. Elimizi sık sık yıkamalı, gerektiğinde maske takmalı, meyveyi bol tüketmeli ve yeterince uyumalıyız.” şeklinde konuşuyor.
Giyim konusu
Günlük yaşamımızda bulunacağımız ortama göre kıyafet tercihlerinde bulunuyoruz. Ancak bu tercihlerin sağlığımızı da etkilediğini unutmamak gerekir. Son dönemlerde moda akımlarının etkisi ile sıcak havada kalın; soğuk havada ince giyim tercih edilir oldu. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Oktay Demir giyim konusunda da uyarılarda bulunuyor: “Mevsime göre giyinmeliyiz. Gece gündüz sıcaklık farkı fazla olan bölgelerde yaşıyorsak yanımıza mutlaka yedek kıyafet almalıyız. Örneğin, gündüz tişörtle rahat bir şekilde dolaşabiliyorken akşam üşüyebiliriz.. Bunun önüne geçmek için yanımıza ceket veya uzun kollu bir giyecek almalıyız. Mevsime uygun, terlemeyecek ve üşümeyecek türde kıyafetler tercih etmeliyiz.”
Beslenme çok önemli!
Hastalıklarla mücadele etmede beslenmenin önemini uzmanlar her zaman vurguluyor. Unutmamak gerekir ki hastalığa yakalandıktan sonra beslenme ne kadar önemliyse, hastalığa yakalanmadan önceki beslenme biçimimiz de o kadar önemli. Bu adımın doğru olması, hastalıklara yakalanma riskini azaltıyor. Dr. Oktay Demir şu uyarılarda bulunuyor: “Öncelikle her yemekten önce ellerimizi mutlaka sabunla güzelce
yıkamalıyız. dengeli beslenmeli, karbonhidrat, protein ve yağın yanında bizi hastalıklardan koruması için vitamin ve mineral içeren meyveleri de özellikle mevsim geçişlerinde bolca tüketmeliyiz.”