Hayallerinden Asla Vazgeçmediler

Türkiye’nin farklı illerinde hem kadın istihdamına katkıda bulunmak hem de tarım sektörüne yön vermek amacıyla kolları sıvayan 3 başarılı kadın girişimci sadece Türkiye’de değil, dünyada da ses getirecek projelere imza atıyor.
Hayallerinin peşinden koşan ve idealist bir duruşla önlerine çıkan tüm engelleri aşan Ebru Baybara Demir, Aslı Aksoy ve İksir Sema Aydın’a tarım sektöründe nasıl fark yarattıklarını sorduk.
Topraktan tabağa
“Yaşam size her zaman bir şey anlatmaya, bir şey göstermeye çalışır. Gördükleriniz sizin, görmedikleriniz ise başkalarının kaderi olur.” diyen Şef, Sosyal Girişimci, Mutfak Araştırmacısı, Eğitmen, Konuşmacı, Hikaye Anlatıcısı ve İçerik Üreticisi Ebru Baybara Demir; sosyal girişimci kimliğiyle öne çıkan isimlerden biri. Çocukluğu ve okul yıllarını İstanbul’da geçirse de geleneklerine bağlı Mardinli bir ailenin içinde büyüdüğünü söyleyen Demir, “Babam; kız çocuğunun dezavantaj görüldüğü bir dönemde, 3 kızını okutmak ve güçlü birer birey olmalarını sağlamak için Mardin’den İstanbul’a göç etti. Ondan tam 23 yıl sonra Mardin’e döndüm ve Mardinli kadınlara güç katacak ve bu kadınların statülerini değiştirecek projeleri hayata geçirdim.” yorumunda bulunuyor.
İş hayatındaki ilhamını annesinden ve yüreğini cesaretle dolduran babasından aldığını ifade eden Demir, şimdi de topraktan ilham alıyor. ‘Topraktan Tabağa’ adı altında 8 farklı projeye başlayan Demir, bu projesi hakkında şu bilgiyi veriyor: “Yıllar önce Cercis Murat Konağı’nda 21 kadının oluşturduğu güç, enerji, birlik ve başarı bugün artık geleceğe çözüm üreten yeni projelere ilham oluyor. Toprağı iyileştirmek, topraktan katlanılabilir maliyetler ile iyi gıda elde etmek; çiftçinin ve kadınların içinde olduğu, gelecek vaat eden sürdürülebilir bir gelir modeliyle bir ekosistem yaratmak için Topraktan Tabağa projelerini başlattık. En büyük hayalim; 5 yıl sonra bu projelerin, Anadolu topraklarındaki tarım uygulamalarına ve kadınlar başta olmak üzere tarım istihdamına etkisini görebilmek.”
Türkiye’nin kuşkonmazcısı
Türkiye’nin en meşhur kuşkonmaz üreticilerinden biri olan Aslı Aksoy’un girişimcilik öyküsü, pek çok kişiye ilham veriyor. ODTÜ İşletme Bölümü mezunu olan Aslı Aksoy, bugün Muğla’nın Yeşilçam Köyü’nde 40 dönüme ulaşan kuşkonmaz tarlalarını 2015’ten bu yana komşusu olan 7 kadınla işliyor. Tarım Bakanlığı’ndan İyi Tarım Uygulamaları Sertifikası’nı alan, ilaç ve kimyasal gübre kullanımını tamamen reddedip organik tarım sürecine geçiş sürecini başlatan Aksoy, Elibelinde Tarım markasıyla, Türkiye’yi kuşkonmaz ihracatçısı ülkeler arasında görme hedefiyle yürüyor. Hayal eden ve hayal etmekten bir gün olsun vazgeçmeyen Aslı Aksoy, Amerika’da tattığı kuşkonmazı, Türkiye topraklarında yetiştirmeyi aklına koyan başarılı girişimcilerden biri… Özlemini çektiği memleketine döndükten sonra gücünü kadından ve topraktan alan bir üretim modeli kurgulayan Aksoy, kuşkonmaz üretimine Ege’de devam ediyor. Kendisine, daha doğrusu hayallerine bir gönderme yapan Aksoy; “O gün hayal ettik ya, gerisi öyle geldi! Ege’ye geri döndük, kurduğumuz tarlamız ülkemizin ikinci büyük kuşkonmaz üretim alanı oldu. Kadın emeğinin ve toprağın, bereketin simgesi, Elibelinde dedik kendimize. Pablo Picasso’nun da dediği gibi hayal ettiğiniz her şey gerçektir.” diyor.
Turizm, tarım ve üretim vizyonu
Aslen Kastamonulu olan İksir Sema Aydın, yıllar sonra Kastamonu’nun Daday ilçesine dönerek İksir Resort Town Tatil ve Yaşam Kasabası ile İksirli Çiftlik Daday projesini hayata geçirdi. Turizm, tarım ve üretim vizyonuna yatırım yaparak ilerleyen Aydın, doğadan ve kültürel mirasından aldığı ilhamla 60 dönüm alanda, 60 odalı bir yapı kurdu. Sosyal birimleri ve atlı sporlar merkeziyle İksir Resort Town Tatil ve Yaşam Kasabası, hedef kitlesine doğa ile iç içe bir tatil vaat ediyor. İksirli Çiftlik’te ise 100 dönüm arazide genetiği bozulmamış ata buğdayı ‘siyez’in organik üretimi başta olmak üzere, yerel tohumlarla bakliyat sebze üretimi yapılıyor. Aydın, “Çiftliğimizde bulunan 60 odamızda misafir ağırlıyoruz. Bütün misafirlerimiz üretim süreçlerine katılabiliyor. Dünyada her geçen gün öneminin daha da fazla farkına varılan tarım ve turizm modelini deneyimleme şansını yakalıyorlar. Kendisi de genç girişimci olan endüstri mühendisi kızım Ece Aydın’ın da katkıları ile sürekli geliştirdiğimiz işimiz ve yaşamımız bizi mutlu ediyor. Gelecek hayallerimiz arasında kendine yeten pilot çiftlik projemizi büyütmek, olarak başka tesislerin de modelden faydalanmasını sağlamak, doğa sporları, aktivite ve bölge gastronomisine dayalı turizm modelimizi geliştirmek bulunuyor.” diyor.