KALSİYUM İLE BESLENİN EKLEMLERİNİZİ KORUYUN

Vücudumuzdaki eklemlerimiz hayatımızdaki her şeyi kolaylaştırsa da, onları korumamız gerektiğini başımıza bir şey gelene kadar anlamayız. Oysa eklemlerimiz, özellikle de iltihaplanıp da romatoid artrit gibi oldukça sıkıntılı bir hastalık yaşadıklarında, tüm dünya tersine dönebilir… Bağışıklık sisteminin bozulmasıyla vücudun kendi hücrelerini tahrip ettiği, kalça, omurga kırıkları, hipertansiyon hatta ölüme varan bir süreç yaşanabilir…

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Kuru, insanların kalsiyum, Omega 3 ve C vitamini ağırlıklı beslenerek eklemlerini koruyabileceklerini, ancak genetik geçişli olduğu için romatoid artrit hastalığından korunma şansının olmadığını söylüyor. Ancak Kuru, bu hastalıkta en azından bazı besinlerin hastaların daha kaliteli bir hayat yaşamalarına yardımcı olduğunu belirtiyor.

Kaliteli yaşamın hastaların en büyük ihtiyacı olduğunu anlatan Kuru, “Özellikle ellerin ve ayakların küçük eklemlerini tutan, buradalarda deformasyona sebep olan bir hastalık. Bu hastalığın görüldüğü eklemlerinizi çalıştıramazsınız, parmaklarınızdaysa kavanoz kapağını açamazsınız, çocuğunuzun ayakkabısını bağlayamazsınız hatta gömleğinizin düğmesini ilikleyemezsiniz. Eğer genetik bir yatkınlığınız varsa, hastalığı en çok tetikleyen çevresel faktör ise sigara… Öncelikle sigarayı bırakmalısınız.” diyor.

Raillife okurları için Electrolux Profesyonel Stüdyo’da mutfağa girerek bu hastalara özel bir bir mönü hazırlayan Kuru, şunları anlatıyor:

Romatoid hastaları rahatlatacak nasıl bir diyet önerirsiniz?
Akdeniz diyeti hastalara çok iyi geldiği, eklem ağrılarını azalttığı, ağrıları giderdiğine yönelik çok sayıda araştırma var. Özellikle Omega 3’ten zengin besinlerin rolü büyük. Hamsi, somon, sardalya, uskumru gibi balıklar yenmeli. Yine ceviz ve keten tohumu alınmalı. Hastaların kilo almasını istemiyoruz. Alınan her fazla kilo eklemlere yük olarak baskı yapıyor. Unlu şekerli besinler yenmemeli. Ekmeği de pek önermiyoruz, tam tahıllı yenilebilir, aşırıya kaçılmamalı. Tuzdan da mümkün olduğunca uzak durulmalı. Bu hastaların üçte biri aynı zamanda hipertansiyon hastası… Tansiyonu yükselten yiyecekler de yememeliler.

Hastalar ilaçlar yüzünden farklı hastalıklar da mı yaşıyor?
Maalasef… Hastaların yüzde 60’ında kansızlık sorunu görülmektedir.  Pancar, mercimek, fasulye, ıspanak, kıvırcık, lahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler ise hem folik asit açısından zengindir hem de antioksidan özellikleri yüksektir. Kekik, dereotu, maydanoz, fesleğen, roka, tere, nane, sarımsak, soğan, kırmızıbiber, karabiber, zencefil, kimyon, tarçın antioksidan özellikleriyle öne çıkar. Bir de kullanılan ilaçlar mideyi rahatsız edip ülser yapabiliyor. Dolayısıyla beslenmede birtakım ekşili şeylerden uzak durmaları gerekiyor.

Başka hangi besinlere ağırlık verilebilir?
Kalsiyum, C ve D vitamini yönünden zengin beslenilmesini istiyoruz. Hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlar osteoporoza yani kemik erimesine yatkınlığa sebep oluyor. Bu yüzden süt ve süt ürünleri sık sık tüketilmeli.  Sebze yönünden özellikle de kırmızıbiber, zerdeçal, zencefil gibi baharatlardan faydalanılabilir. Lifli gıdalar alınmalı, dut yüksek lif oranına sahiptir, tercih edilebilir. Özellikle yoğurtlu çorbalar, bol sıvı tüketimini öneriyoruz. Yağda kızartma gibi yiyecekleri pişirirken, ızgara ya da fırın seçeneklerini tercih ederlerse de iyi olur.

Beslenmenin dışında ne öneriyorsunuz?
Hastalar eklemleri ağrıyor diye hareket etmekten kaçınıyorlar. Oysa hareket seviyoruz, egzersiz yapmalılar.

AYIN MÖNÜSÜ
Balık Şiş
Yoğurt Çorbası

BALIK ŞİŞ
500 gram balık fileto, 1 adet soğan, 5-6 defne yaprağı, 1 çorba kaşığı zeytinyağı, 5-6 adet sert domates, 1 çorba kaşığı limon suyu, 5-6 adet sivri biber, tuz, karabiber

YAPILIŞI: Balık filetolarını ceviz büyüklüğünde kesin. Balıkları tuzlayıp biberleyin. Balıkların üzerine zeytinyağını, limon suyunu, sıkabildiğiniz kadar soğan suyunu, 5-6 defne yaprağını koyup hepsini iyice karıştırın. Bu durumda 3-4 saat bekletin. Sonra yağlanmış şişlere balık, aralarına yeşil biber, domates, soğan dilimlerini koyarak dizin. Kömür ateşinde, 10-15 dakika çevirerek pişirin. Üzerine zeytinyağı limon karışımı döküp servis yapın.

YOĞURT ÇORBASI
2 su bardağı yoğurt, 6 su bardağı kaynar su, 1 çay bardağı pirinç, 2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı nane, tuz

YAPILIŞI: Yoğurdu tencereye alıp karıştırın, pirinci ekleyin ve kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirin. Kaynayınca altını kısın ve 2 dakika daha karıştırarak pişirin. Kaynar suyu ekleyin, pişmeye yakın tuzunu ekleyin. Başka bir kapta tereyağını ısıtıp hafif yaktığınız naneyi dökün, altını kapatın. Naneli yağ karışımını tencereye ya da kâselere koyduğunuz çorbanın üzerine döküp servis edin.