KIRMIZI HALI TASARIMCISI: ZEYNEP KARTAL

Zeynep Kartal, “Manchester’lı tasarımcı” olarak İngiltere’de pek çok başarılı işe imza attı. 10 senedir İngiltere’de yaşayan tasarımcı, eşinin işi sebebiyle gittiği İngiltere Manchester’da 3 sene önce kendi markasını kurmaya karar vermiş.

Manchester Vogue Moda Organizasyonu’nda tasarımları İngiliz basınında geniş yer alınca, ünlü futbolcu eşleri, Zeynep Kartal’ın peşini bırakmamışlar. Orada yaptığı başarılı işlerin ardından ülkesinin kültürünü dünyaya tanıtmak amacı ile ilk defilesini, yardıma muhtaç çocuklar yararına Dr. Sare Davutoğlu’nun katkı ve katılımıyla, Konya Valisi Muammer Erol ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin himayesinde gerçekleştirdi. İngiliz basınının yoğun ilgi gösterdiği gecede, koleksiyonu ünlü İngiliz model ajansı Boss’un mankenleri tanıttı. O.K! Magazin’den Helen Tumbull defileyi bizzat takip ederek koleksiyondan oldukça etkilendiğini, el işçiliklerinin özellikle dikkatini çektiğini vurguladı.

İngiltere’de markanızı kurduktan sonra ilk çıkışınız nasıl gerçekleşti?
Manchester Vogue Moda Organizasyonu’nda tasarımlarım çok beğenildi ve basın bana geniş yer verdi böylece tanınmış oldum. Futbolcu eşleri beni buldular ardından “Coronatin Street” dizisinden tasarımcıları olmam için teklif aldım. İngiltere’de basın beni hep “Mancester’lı tasarımcı” olarak lanse ettiği için yeni yeni Türk olduğum ortaya çıkıyor. 10 senedir Mancester’da yaşadığım için öyle tanındım.

Futbolcu eşleri sizi nasıl buldu?
Dergi ve gazetelerden kıyafetlerimi beğenerek gelmeye başladılar. Telefon açıp, randevu alıp geldiler Manchester’daki ofisime. Onlar geliyorlar elbise hazırlıyoruz gidiyorlar ama ben bazen kiminle çalıştığımı bile bilmiyordum. Ben Coleen Rooney’e elbise yapıp gazetelerde çıktıktan sonra onun kim olduğunu öğrendim. Böylece beni daha çok ünlüler tercih etmeye başladı. Kırmızı halı tasarımcısı olarak isim yaptım.

Sanatçıların albüm kapaklarında giyecekleri kıyafetleri de tasarlıyorsunuz değil mi? 
Evet, son olarak İngiliz X Factor şarkıcısı Carolynne Poole’un kapağını tasarlamıştım. O da Konya’ya geldi ve defilenin sonunda yeni albümünün şarkısını ilk kez orada söyledi.

Türkiye’de bir defile düzenleme fikri nasıl ortaya çıktı?
David Beckham situsambiguus hastalığıyla mücadele eden 19 yaşındaki Kirsty Howard için yardım defilesi yapacağı zaman bana bir elbise hazırlamamı teklif ettiler ben de seve seve yaptım. Çok başarılı bir gece oldu. O gece kendi ülkemde de bir şeyler yapmam gerektiğine karar verdim ve Konya’da çocuklar yararına gerçekleştirdiğim defilemin düşünce olarak temeli atılmış oldu.

Anadolu Selçuklu Koleksiyonu nasıl aklınıza geldi?
Defilemi burada yapacağım için bu topraklara özgü bir defile olacaktı. Selçuklu’nun başkenti Konya zaten. Anadolu Selçuklu üzerine yaptığım araştırmalar beni inanılmaz etkiledi. İnsanlığa başlangıç noktası olması, ilim, bilim, sanatla dolu olması… Her şeyin çıkış noktası burası. O dönemin bayrağının renginin beyaz oluşu bütün koleksiyona yansıdı. O dönemde kullanılan tel kırma ve deriyi de motiflerde modernize ederek kullandık.

Konya’da mı büyüdünüz?
Hayır, ailem İsmil köyünden. Merkeze 25 dakika uzaklıkta olan bir köy. Biz çok küçük yaşta babamın işi sebebi ile Bursa’ya taşındık ben Gemlik’te büyüdüm.

Moda eğitimini nerede aldınız?
Bursa’da iki sene moda tasarım okulu olan FMS’te okudum. Oradan sonra çalışmaya başladım. İngiltere’ye gidince dilimi de geliştirmek için Manchester College’da Fashion Design’a 3 sene devam ederek bitirdim.

Yaratıcılığınızı neler besliyor? 
Okuduğum bir kitap, izlediğim bir film, her şey… Şurada uzaktan gördüğüm avize bile bana pek çok şey çağrıştırıyor. Yolda yürürken düşen bir yaprak, geçen yaz yaptığım koleksiyonu etkiledi.

Orada kendi markanızı kurmaya nasıl karar verdiniz?
Biz Mancester’a eşimin işi sebebi ile gittiğimiz için aklımızda hep geri dönmek vardı. Orada eğitim alırken bile ileride Türkiye’ye dönünde özgeçmişimde bana faydası olacağını düşündüğüm içindi. Orada kalma süremiz uzayınca 2 sene bir tasarım atölyesinde çalıştım, baktım hala orada kalmaya devam edeceğiz o zaman kendi markamı kurdum.