MANTI MERAKLILARINA DUYURULUR…

Farklı spesiyalleriyle beğeni toplayan Onbirmetrekare Mantı Evi sadece İstanbul’daki müdavimlerine değil, dünyanın dört bir yanındaki mantı severlere de hitap ediyor. Burada bir kez mantı yiyen herkes, bu mantıları sevdiklerinin de tatması için özel olarak fırınlatıp vakumlatıyor. Sinop mantısı, Türkmen mantısı, kıymalı bohça mantı gibi spesiyallere vejetaryen ve kepek unundan hazırlanan diyet mantılar da eşlik ediyor. Bu mantıların en büyük özelliği ise 21 farklı baharattan hazırlanan özel bir sosla servis edilmesi…

Rengârenk makarnalardan mantıya
Onbirmetrekare Mantı Evi’nin sahibi ve şefi Olcay Aydın, bugüne kadar tanıdığım en girişimci ruhlu isimlerden biri… 42 yaşındaki Aydın, bugüne kadar pek çok işte çalışmış. İthalat-ihracatla ilgilenmiş, sanat yönetmenliği yapmış. Aklının bir köşesinde her zaman bir mekân sahibi olma fikrinin olduğunu belirten Olcay Aydın, bu hayalini 2015 yılının başında radikal bir hamleyle hayata geçirmiş. Kadıköy Acıbadem’de önünden geçtiği dükkânın camekânına asılan ‘kiralık’ yazısının, kendisine gönderilen özel bir işaret olduğunu hisseden Aydın, o an içeri girmiş ve bu dükkânı tutmuş.

Makarnadan vazgeçti
Akşam evine gidince de eşine artık yıllardır hayalini kurduğu restoranı açacağını söylemiş. Aydın, ilk başlarda makarnacı ve mantıcı olarak öne çıksa da kısa bir süre sonra sadece mantıcı olarak yola devam etme kararı almış. Mekân, 11 metrekare olduğu için dükkanına da Onbirmetrekare adını vermiş. İlk başlarda el yapımı taze makarna yapımına yönelen Aydın, “Saatlerce uğraşarak birbirinden lezzetli, gökkuşağı renklerinde havuçlu, pancarlı, ıspanaklı makarnalar hazırlıyordum. Daha sonra bu makarnalara çok talep oldu. Dışardan taze makarna siparişi veren kişi sayısı hızla artınca, bu özel talebi tek başıma yetiştiremeyeceğimi anladım ve mantıya yöneldim.” diyor.

3 kişilik ekip mantı büküyor
Son derece titiz bir çalışma temposuna sahip olan Olcay Aydın, Onbirmetrekare Mantı Evi’nde kıymalı bohça mantı, kıymalı, patatesli, peynir ve cevizli Türkmen mantısı, vejetaryen mantı, diyet mantı ve Sinop mantısı ile müdavimlerini ağırlıyor. Mantıların hamurunu ve iç harçlarını kendisi özel olarak hazırlıyor ve kulaklı mantıları kapatma konusunda 3 kişilik özel bir ekiple yol alıyor.

21 çeşit baharattan oluşan özel sos
Günde 5 kilosu özel sipariş ve 5 kilosu da restoranda servis edilmek üzere 10 kilo mantı ürettiklerini dile getiren Aydın, “Mantılarımız tek elden çıktığı için hem sipariş mantılarımız hem de restoranda servis edilen mantılarımız aynı lezzette ve kalitede sunuluyor. Onbirmetrekare Mantı Evi’nin spesiyallerinin bu kadar çok beğenilmesindeki en önemli unsur da bu sürdürülebilirliğe büyük önem verilmesi. Tat değişikliği olması mümkün değil. Çünkü her şey belli reçeteler aracılığıyla hazırlanıyor. Mantıları servis ederken kullandığım baharat bile son derece özel. Kakuleden naneye, kekikten isota, kimyondan sumağa, kırmızıbiberden rezeneye kadar 21 çeşit baharatın yer aldığı bu özel karışım, mantılarımıza özel bir lezzet katıyor. Sabah 11.00’den akşam 22.00’ye kadar açığız. El lezzeti denen bir şey var. Bu gerçekten çok doğru… Babam çok güzel yemekler yapardı. Sanırım ben ondan el almışım. Köftelerim ve mezelerim de çok meşhurdur.” yorumunda bulunuyor.

Hindistan’a mantı gönderdi
Olcay Aydın’ın mantılarının müdavimleri sadece İstanbul ile de sınırlı değil. Aydın’ın mantılarını tadanlar, bu lezzetleri Türkiye dışına da götürüyor. Olcay Aydın, bu konu hakkında, “Burada mantı yiyenler, bu lezzetleri Türkiye dışında yaşayan akrabalarının da tatmasını istiyor. Bu nedenle özel olarak vakumlanmış mantı siparişi de veriyorlar. Mantıları fırında biraz kurutup vakumluyoruz. Böylece mantıları uzun süre muhafaza etmiş oluyoruz. Onbirmetrekare Mantı Evi’nin mantıları İngiltere, Hollanda hatta Hindistan’a kadar gitti.” açıklamasında bulunuyor.

Tasarım odaklı butik otel açacak
Olcay Aydın’ın bundan sonraki en büyük hayali ise Ayvalık’ta son derece özel bir butik otel açmak… Eski buzdolaplarını özel dokunuşlarla mutfak dolabı ya da gardırop olarak değerlendiren, eski motosikletleri tamir ederek farklı bir formata sokan Aydın, en erken 1 yıl, en geç ise 3 yıl içinde açacağı bu butik otelde, özel tasarım ürünlerinin sergileneceği bir konsept yaratmayı planlıyor. Bu otelde kalan herkesin organik meyve ve sebzelerle hazırlanan spesiyalleri tadacağını belirten Aydın, “Bu otel tamamen tasarım odaklı bir otel olacak. Gündüz saatlerinde misafirlerin yüzdüğü havuz, akşam saatlerinde üstü kapatılarak farklı bir yaşam alanına dönüşecek.” diyor.

ŞEF OLCAY AYDIN’DAN SİNOP MANTISI TARİFİ
Malzemeler: Hamuru için; 3 su bardağı un, 1 su bardağı su ve 2 yumurta ve tuz. İç harç için; 1 kilo kıyma, 4 soğan, karabiber ve tuz.
Hazırlanışı: Mantı hamurunu güzelce yoğurduktan sonra 3 saat dinlendirin. İç harcı hazırlayın. Mantı hamurunu incecik açıp içine kıymalı harçtan koyarak kapatın. Tencereye bolca su koyun ve su iyice ısındığında bir tatlı kaşığı tuz ilave edin. Bir taşım kaynattıktan sonra mantıyı koyun. Mantılar 7-8 dakika içinde haşlanmış oluyor. Mantılar haşlanırken, ayrı bir yerde tavaya tereyağı ile sıvı yağı koyun. Ardından 21 çeşit baharattan hazırlanan özel karışımı ilave edin. Porsiyon olarak 200 gramlık mantınızı süzün ve güveç kabına alın. Sarımsaklı yoğurdu çırpın ve mantının üzerine yayın. Tereyağlı baharat karışımını ilave ettikten sonra mantının üzerine bolca ceviz rendeleyin.