MENEMENE YEPYENİ BİR BOYUT

Hayalinizde mükellef bir kahvaltı yapmak varsa, bugüne kadar belki yüzlerce kez yediğiniz menemeni ya da mıhlamayı sanki ilk kez tadıyormuş hissine kapılacağınız şahane bir mekândan bahsetmenin tam zamanı. “Domates, biber ve yumurta bir araya geldiğinde ne kadar farklı olabilir ki?” diye düşünebilirsiniz. Ama söz konusu yer Kadıköy Moda’daki Çay Tarlası olduğunda, bildiğiniz tüm tatları bir kenara bırakmanız gerekebilir. Bir kez deneyen müdavimi oluyor, çayı her daim tavşankanı ve en önemlisi buradaki güzel sohbetlerin tadına asla doyum olmuyor.

Çocuklarına yedirmediğini misafirlerine yedirmiyor
Kadıköy Moda’da 3 yıldır hizmet veren Çay Tarlası, Necla ve Oğuz Koyuncu çiftinin mekânı… İkisi de Artvin-Hopalı. Daha önce Hopa’da Nalya Ev Yemekleri adlı restoranı işleten ikili, kızlarının okulu nedeniyle İstanbul’a gelmeye karar veriyor. İlk önce Kadıköy Halitağa’da bir restoran açmışlar ama sonrasında Moda’ya gelerek aslında bir çay ocağı gibi işletmeyi planladıkları Çay Tarlası’nı hayata geçirmişler. Necla Koyuncu, eli son derece lezzetli bir şef… Her şeyden önce bir anne… “Çocuklarıma, aileme ya da sevdiklerime yedirmediğim hiçbir şeyi, buraya gelen konuklarıma da asla yedirmem.” diyen Necla Koyuncu, Çay Tarlası’nda servis edilen her malzemenin tek tek elle seçildiğini, peynir ve tereyağın ise memleketten geldiğini söylüyor.

Koloti peynirli menemen
Çay ocağı şeklinde açılan bu samimi kahvaltı mekânı daha sonra Necla Koyuncu’nun mutfağa girip koloti peynirli menemen yapmasıyla bambaşka bir boyuta geçmiş. Çünkü yiyen herkes, gönüllü olarak bu güzel ve samimi mekânın tanıtımını yapmış. Hani derler ya, ‘duyan gelmiş’ diye… Çay Tarlası’nın ünü de işte böyle yayılmış. Menemeni, mıhlama takip etmiş. Sonrasında minci tavalama ve yumurta tavalama gibi lezzetler eklenmiş mönüye… Hele bir de laz börekleri var ki tadından yenmez. Bu mekanın kısa sürede ulaştığı bu popülarite, ünlü gurme Vedat Milör’e kadar gitmiş. Aralık 2013’te mekâna gelen Milör’ün, Çay Tarlası ile ilgili yorumlarının ardından, ikilinin işleri daha da açılmış.

İki şefin eli de lezzetli
Necla Hanım, eşi Oğuz Bey’e mutfaktaki tüm hünerlerini aktarmış. Artık mutfakta dönüşümlü bir şekilde çalışıyorlar. Hatta öyle ki boynuz kulağı geçmiş. Çay Tarlası’na ilk kez gelenler, buranın esas şefinin Oğuz Koyuncu olduğu fikrine kapılıyor. Burada Necla Koyuncu’nun emeğinin ve öğretilerinin yeri asla yadsınamaz. Oğuz Koyuncu, kendisini mutfak konusunda epeyce ilerletmiş. Laz böreğinin kıvamı ve tadı, bunun en önemli ispatlarından biri… Şimdi gelelim Çay Tarlası’nın en özel spesiyallerine… Benim favorim kesinlikle menemen. Bu menemenin sırrı ise özel tereyağı ve koloti peyniri. Bu iki eşsiz lezzet menemenle birleştiğinde ortaya bir şölen çıkıyor.

Hafta sonları 60 kilo domates gidiyor
Necla ve Oğuz Koyuncu çiftinin tüm spesiyallerini bu kadar özel kılan en önemli şey ise yaptıkları her şeye sevgilerini koymaları. İkisi de son derece titiz. Günde kaç kez bulaşık makinesinin çalıştırıldığını hesap edemedim. Hafta sonları mekânın en kalabalık zamanı… Necla Koyuncu, cumartesi-pazar günleri ortalama 50-60 kilo domatesten menemen yaptıklarını söylüyor. Menemen deyip geçmeyin. Aslında işin mutfak arkası oldukça zahmetli… Bir gün öncesinden elle seçilen kan kırmızısı domatesler tek tek soyuluyor, kare kare kesiliyor. Yeşilbiberler tek tek kıyılıyor. Özel kaplara alınarak bir sonraki güne hazırlanıyor.

İkinci şube de gelecek
Çay Tarlası sabah 08.30’da açılıyor ve sabaha karşı 01:00’e kadar hizmet veriyor. Burada görev yapan ekip de mekânın sahipleri gibi güler yüzlü. Buraya gelen herkes artık aile gibi olmuş. Kahvaltı etmeye gelen kişiler, diğer masalarla sürekli iletişim halinde… Koyuncu çiftinin orta vadede, çocukları büyüdüğünde yapmak istedikleri en önemli şey ise ikinci şubeyi ya Acıbadem’de ya da Beşiktaş’ta açmak… Böylece her biri, bir mekânın başında duracak ve mutfak da o kişiye ait olacak.

NECLA KOYUNCU’DAN MENEMEN TARİFİ (1 kişilik)
Malzemeler: 3 ince kıyılmış yeşilbiber, 1 adet kabuğu soyulmuş orta boy domates, 50 gram koloti peyniri, 1 tatlı kaşığı tereyağı, göz kararı sıvıyağ, 2 yumurta.
Hazırlanışı: Tavaya önce sıvı yağı alın. Kare kare kesilmiş domatesi ve ince kıyılmış biberleri ilave edin. Çok da öldürmeden biraz kavurun. Ardından bu karışıma tereyağı ve koloti peynirini ekleyin. Peynirin iyice eridiğinden emin olmak için hafifçe tahta kaşık ile karıştırın. Son olarak iki yumurtayı kırın. Yumurtaların önce aklarını menemene yedirin, sarısını en son karıştırın. Tuz, karabiber ve kırmızıbiberi arzunuza göre ekleyin. Menemenin yapımı en çok 7 dakika sürüyor. Daha uzun süre pişirmemeye özen gösterin. Afiyet olsun.