Orta Doğu’nun Ardından Sıra Avrupa’da

Kurumsal hayattan tasarım dünyasına geçen isimlerden biri olan Sare Köse, kız çocuklarına özel elbiseler tasarladığı Minel Baby markasını 2012 yılında kurdu. Kumaş ve aksesuarlara çocukluğundan bu yana aşina olduğunu belirten Köse, dikiş ve tasarım konusunda en büyük destekçisinin, enstitü mezunu olan annesi olduğunu söylüyor.
Bu süreçte ablasının da her zaman yanında olduğunu dile getiren Köse, 6 yıl içinde sadece Türkiye’de değil, Orta Doğu’da da son derece tercih edilen bir marka yaratmış. Orta ve uzun vadede Türkiye ve yurt dışındaki fuarlara çok daha sık katılarak global bir marka olma yolunda ilerleyeceğini dile getiren Sare Köse’nin en büyük hedefi ise Avrupa’ya açılmak.
Ankara Üniversitesi Dilbilim Bölümü’nden mezun olan Sare Köse, daha sonra Yeditepe Üniversitesi’nde İletişim Yönetimi alanında master yaptı. Aslen Adanalı olan Köse, üniversite eğitiminin ardından İstanbul’da yaşayan ablasını ziyarete geldiğini ve bu dönemde de ablasının çalıştığı dış ticaret şirketinden teklif alarak ihracat odaklı çalışmaya başladığını söylüyor. Bu şirketin ardından Satış Planlama ve Satış Destek pozisyonlarında görev yapan Köse, 2011 yılında bir arkadaşıyla ev tekstili alanında ufak bir butik açmaya karar veriyor. Melsa adlı bir marka yarattıklarını söyleyen Köse, “Sonrasında müşterilerimiz bizi bebek tekstiline yönlendirdi. Bebek nevresimi, pike, yastık gibi dekoratif ürün gruplarına odaklandık. Ama ortağımla yolumuz, 2012’de ayrıldı. Ben de Minel Baby markasını kurdum. Minel Baby markasıyla kız çocuklarına yönelik elbiseler tasarlamaya başladım. Bu konuda eğitim almadım ama annem enstitü mezunu. Bu işe başladığım günden bu yana en büyük destekçim annem oldu. Aynı şekilde ablam da her konuda bana yardımcı oluyor. Yeni doğandan 10-12 yaş grubuna kadar farklı kategorilerde elbiseler tasarlıyorum. Tasarımı A’dan Z’ye bana ait olan ve koleksiyonda yer alan parçaların yanı sıra müşterilerle konuşarak, genel temasını birlikte belirlediğimiz kişiye özel tasarımlara da imza atıyorum.” diyor.
Fuarlar aracılığıyla ilerliyor
Özel günler için anne-kız kombinleri tasarladıklarını da vurgulayan Sare Köse, farklı bir alanda eğitim aldığı halde tasarım sürecinde kendisini nasıl geliştirdiği hakkında ise şu bilgileri veriyor: “Bu yetenek, aileden özellikle de annemden geliyor. Annem küçükken bize hep elbiseler dikerdi. Kumaşa, makineye ve dikiş ortamına çocukluktan bu yana çok aşinayım. Bu konuda eğitim almadım ama annem teknik olarak beni hep destekledi. Zaman içinde pratiğiniz artıyor ve eliniz de dikişe alışıyor. Bu iş biraz da pratik işi… İlk yurt dışı siparişlerimi Araplardan aldım. Çağrışım yapan bir isim olması nedeniyle marka olarak Minel’i tercih ettim.”
Müşterilerinin Minel Baby’ye daha çok Instagram (@minelbabytr) üzerinden ulaştıklarını ifade eden Köse, “Yurt içinde özellikle İstanbul’da Anne Bebek Çocuk Fuarı’na (İBS) düzenli olarak katılıyorum. Bu fuarın Dubai ayağı da var. Dubai’deki fuara da katıldım. Yurt dışı odaklı müşterilerimin önemli bir kısmını bu fuarlar aracılığıyla kazandım. Çok butik bir çalışma tarzına sahip olduğumuz için yüksek hacimli siparişler almıyoruz. Yoğun zamanlarda dışarıdan aldığımız destekle 8 kişiye ulaşabiliyoruz. Ayda ortalama 30 elbise tasarlıyoruz. Bu elbiselerin hepsi tek tek elde özel olarak yapılıyor ve farklı pek çok detaya sahip. Tasarımlarımızın fiyatları ise kullanılan kumaş ve el işçiliği gibi detaylar göz önünde bulundurulduğunda 200-400 TL arasında değişiyor.”
Erkek çocukları da unutulmuyor
Minel Baby tasarımlarının model, kumaş ve renk kombinasyonlarında global literatürü yakından takip ettiğini söyleyen Sare Köse, “Minel Baby markası ile kız çocuklarına özel elbiseler tasarlarken, kadın modasındaki farklı detay ve çizgilerden de esinlenebiliyorum. Kadın modasında öne çıkan trendleri farklı bir şekilde yorumlayarak kız çocuklarının da giyebileceği farklı tarz ve desendeki kıyafetlere dönüştürüyorum. 2018 moda kodlarına baktığımızda yetişkinlerde de çocuklarda da kelebek ve çiçek motiflerinin öne çıktığı ve brokar kumaşların tercih edildiğini gözlemliyoruz. Brokar kumaşlara özellikle Orta Doğu’dan büyük bir talep var. Minel Baby olarak kız çocuklarının özel günleri için elbiseler tasarlıyoruz. Tasarımlarımız günlük kullanım için değil. Hedef kitlemize doğum günü ya da özel gün kutlaması gibi etkinliklerde farklı bir şıklık vaat ediyoruz. Erkek çocuklarına özel tasarımlarımız da var. Ama erkek kreasyonu, yaptığımız işlerin yüzde 20’lik bir dilimini oluşturuyor. Tasarımlarımız genel istek doğrultusunda hep kız çocukları için. Genelde pembe, pudra, somon, mint gibi sade ve pastel tonlar tercih ediliyor. Anne-kız kombinleri ise son 4-5 yıldır oldukça popüler. Çocuk elbisesini büyüğe uyarlamak zor olabiliyor. Bu nedenle, bu kategoride daha temel ve günlük modelleri tercih ediyorum.” diyor.
Minel Baby tasarımlarını ağırlıklı olarak Orta Doğu’daki farklı noktalara ihraç ettiklerini dile getiren Sare Köse, Türkiye’de ise hemen hemen her ile farklı tasarımlarıyla ulaştığını vurguluyor.
Global bir marka olmayı hedefliyor
Teknik süreç hakkında da bilgi veren Sare Köse, “Bir elbise tasarımının kaç günde biteceği, modele göre değişiyor. Çok uğraştıran modeller 4-5 günde çıkıyor. Bu nedenle kişiye özel bir tasarım, ortalama 2-10 gün arasında hazırlanıyor. Elbise hazırlandıktan sonra müşteriler bazen revizyon isteyebiliyor. Bu durum ister istemez süreci uzatıyor. Müşterilerle ilk kez iletişim kuruyorsam, önce kızları için nasıl bir elbise tasarlatmak istedikleri hakkında net bir bilgi alıyorum. Temalı bir parti mi düzenlenecek? Doğum günü kutlaması mı olacak? Özel günün içeriğini öğrendikten sonra diğer dekoratif öğeler hakkında bilgi alıyorum. Annenin nasıl giyineceğini de soruyorum. Çünkü anneler, kızlarıyla aynı tonlarda giyinmek isteyebiliyorlar. Bu detayların ardından eğer hazır koleksiyondaki tasarımlardan birini değil de kişiye özel bir tasarım istiyorlarsa önce kumaş örneklerini paylaşıyorum. Bu süreçte müşteriyle birlikte ilerliyoruz. Ama tüm seçimi yüzde 100 müşteriye bırakmıyorum. Çünkü ben terzi mantığıyla çalışmıyorum. Kişiye özel tasarımlara imza atıyoruz. Çocuk kaç yaşında ise o bedene uygun bir kalıp üzerinden ilerliyoruz. Bu nedenle tüm süreç belli olduktan sonra elbise tasarımını en geç 10 gün içinde teslim edebiliyoruz.” diyor.
2018 ve sonrasında ekibi biraz daha artırıp yurt içi ve yurt dışı odaklı fuarlara odaklanacağını belirten Köse, orta ve uzun vadede global bir marka olmaya oynuyor. Köse’nin en önemli hedefi ise Orta Doğu’dan sonra Avrupa’ya açılmak.