PİŞİ KONSEPTİNE LEZZET KATTILAR

Arka arkaya açılan pek çok restoran olsa da bugün herkesin ortak problemi, güzel kahvaltı edilecek mekân sayısının çok fazla olmaması… Pişi Breakfast & Burger, bu açığı fark ederek harekete geçen en başarılı mekânlardan biri… Özgür ve Özge Peştimalci kardeşler, Pişi Breakfast &Burger’in ilk şubesini Haziran 2011’de Beşiktaş’ta açtı. Kadıköy Moda’daki ikinci şubeleri ise Nisan 2016’da hayata geçti. Çikolatalı, sucuklu, sosisli gibi farklı pişi seçeneklerini, omlet ve kahvaltı tabağı gibi hem göze hem de damak tadına hitap eden özel lezzetlerle harmanlayan ikili, burgerleri ile de son derece iddialı…

Hem müzisyen hem de pişici
Pişi Breakfast & Burger’in Kadıköy Moda’daki ikinci şubesinde, mekânın kurucu ortaklarından Özgür Peştimalci ile bir araya geldik. İstanbul Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu olan Özgür Peştimalci, işletmeci kimliğinin yanı sıra çok da iyi bir müzisyen. Lise yıllarından bu yana profesyonel olarak davul çalan Peştimalci, bugüne kadar Direc-t, Şahane Pazar Orkestrası, Kungfu, Mayday gibi birçok grupla çaldı. 2007’de üniversiteden mezun olduktan sonra 2011’e kadar, yani Pişi Breakfast & Burger’i açana kadar sadece müzikle ilgilenen Peştimalci, pişi konseptiyle öne çıkan restoranlarını açmaya nasıl karar verdiklerini ise şöyle anlatıyor: “2011’de kardeşim Özge Peştimalci, Anadolu Üniversitesi İktisat Bölümü’nü bitirip İstanbul’a yanıma taşındı. Kısa bir süre sonra kendi işimizi yapmaya karar verdik. Yemek sektörünü seçmemizin sebebi; ikimizin de mutfağı çok sevmesi, özellikle hafta sonları arkadaşlarımıza hazırladığımız kahvaltılar ve tabii ki çok sevdiğimiz pişiyi dışarıda kimsenin yapmıyor olmasıydı. Dışarıda her kahvaltı yaptığımızda, neden evdeki gibi olmuyor, neden günlük alışveriş yapmıyorlar ve kalite neden hep belli bir seviyenin altında diye düşünürdük. Aslında yapmak istediğimiz şey, tam olarak evde yaptığımızın aynısını kendi restoranımızda hayata geçirebilmekti.”

Yeni bir konsept denediler
İlk şubelerini Haziran 2011’de Beşiktaş’ta, ikinci şubelerini ise Kadıköy Moda’da açtıklarını belirten Özgür Peştimalci; “Kendi yemediğimiz hiçbir şeyi mutfağa sokmadık. Sadece kullanacağımız peyniri bulmamız bile 1 ay sürdü. Mönüyü tamamen kendimiz hazırladık. Malzemeleri hep günlük alabileceğimiz yerlerle anlaştık. Orayı bir ev gibi kurguladık. Gelen herkes de misafirimiz oldu. Pişi yapmamızın sebebi de aslında pişiyi çok seviyor olmamız. Bundan 6 sene önce, herhangi bir kahvaltı mekânında kimse pişi yapmıyordu. Bu nedenle pişi konseptiyle ilerledik. Beşiktaş’taki ilk şubemiz, büyük ilgi gördü. Ardından Nisan 2016’da ikinci şubemizi Moda’da, Ağabey Sokak’ta açtık. İki tarafın müşterisi de birbirine çok yakın. Zaten semtler de insan profili olarak çok benziyor. Kadıköy Moda müşterisi biraz daha bireysel sipariş vermeyi seviyor. Beşiktaş müşterisi ise serpme kahvaltıyı tercih ediyor. Ortaya soğanlı menemen, sahanda sucuk ve tabii ki pişi sipariş ediyor. Özellikle Moda’da belli bir kalitenin altında kalan mekânların barınması imkânsız… Bizim de o kalitede olduğumuzu ve Moda’ya yakıştığımızı düşünüyorum. Mönümüzün çoğu bize özel… Bizden sonra özellikle Beşiktaş’ta 20-25 pişici açıldı. Biz, 10 çeşit pişi yapıyoruz. Sade pişi dışında özel harçlı yani sosisli, sucuklu, kıymalı, çikolatalı ya da peynirli gibi seçeneklerle öne çıkan pişi yapan yoktu.” diyor.

Müzik konusunda takıntılı
Peştimalci, nasıl bir mekân yaratmak istediklerini şöyle özetliyor: “İnsanların gazete ve dergilerini okuyup rahat rahat kahvaltılarını yapıp güzel müzik dinleyebilecekleri bir mekânımız olsun istedik. Başlangıçta konseptimiz buydu. Ta ki kapıda sıra olana kadar… Şunu da anladık ki konseptin belli bir bölümünü müşteri belirliyor. İyi müzikten hiçbir zaman vazgeçmedik. Müzik listesiyle direkt kendim ilgileniyorum. O listeye benden başka kimse dokunamaz. Beşiktaş ve Moda’da aynı şarkılar çalıyor. Her 6 ayda bir listeyi yeniliyorum. Hiçbir şarkıyı sonuna kadar dinlemeden listeye koymam. Galiba işletmeci olarak en takıntılı olduğum konu bu…”

Özel harçlı pişilerine talep çok
Pişi Breakfast & Burger, sadece kahvaltı seçenekleriyle değil, burgerleri ile de büyük beğeni topluyor. Köftelerini kendileri hazırlıyorlar. Ekmekleri de anlaşmalı oldukları fırından, Pişi Breakfast & Burger için özel hazırlanıyor. Omlet ve tost mönülerinde de pek çok farklı spesiyalleri bulunuyor.

En çok sade, peynirli ve çikolatalı pişinin tercih edildiğini ifade eden Özgür Peştimalci, “6 çeşit hamburgerimiz var. İlk dükkânımızı açmadan önce, 1 ay kadar hamburger denemesi yaptık. Eve arkadaşlarımızı çağırıp değişik köfteler ve soslar denettik. Onların da geri dönüşleri doğrultusunda mönümüzü oluşturduk. Magic Mushroom adlı burgerimiz, diğerlerine göre daha fazla tercih ediliyor.”

ÖZGÜR PEŞTİMALCİ’DEN MAGIC MUSHROOM BURGER TARİFİ
Sos malzemeleri: Yarım kilo mantar, 1 kutu krema, 1 tatlı kaşığı köri, çok az karabiber ve tuz, 2’şer tatlı kaşığı mayonez, hardal ve ketçap.
Hazırlanışı: Yarım kilo mantarı incecik doğradıktan sonra tavaya alın ve yüksek ateşte bir süre pişirin. Ardından krema, köri, karabiber ve tuzu ekleyip soğutun. Oda sıcaklığına geldiğinde mayonez, ketçap ve hardalı ilave edin.
Burger köftesinin malzemeleri: 1 kg dana döş tek çekim kıyma, 6 tatlı kaşığı galeta unu, 1 yumurta, 1 orta boy soğan, 1’er tatlı kaşığı tuz ve karabiber.
Hazırlanışı: Soğanı rendeleyip suyunu sıkın, bütün malzemeleri ekleyip güzelce yoğurun. 150 gramlık parçalara ayırıp hamburger köftesi haline getirin. Döküm ızgarayı çok az yağlayıp yaklaşık 5 dakika ateşte beklettikten sonra köfteyi koyun. Her iki tarafını da 5’er dakika pişirin. Bu sırada hamburger ekmeğini de tost makinesinde ısıtın. Hamburger ekmeğinin içine karamelize soğan, turşu, domates ve kıvırcık marul koyun. Pişen köfteyi bu karışımın üstüne güzelce yerleştirin. En üstüne de magic mushroom sosunu ilave edin. Ekmeğin kapağını üzerine koyup patates kızartması ve turşuyla servis edin. Afiyet olsun.