Sanat Tutkunuz İçinizde Kalmasın

Zekeriyaköy’de hizmet veren Wood Point Craft House, adeta bir sanat okulu… Burada farklı atölyeler düzenleyen Ayşe Süeda Erduran, sadece güler yüzü ve pozitif enerjisiyle değil, sahip olduğu sanatsal yetkinlikleri ve deneyimiyle de tüm öğrencilerini sevgiyle kucaklıyor.
Erduran; her bir atölye katılımcısını; kendilerini, el becerilerini ve ruhlarının derinliklerinde yatan sanatsal kabiliyetleri keşfetmeleri açısından keyifli bir yolculuğa çıkarıyor. Bu sanat okulunu farklı kılan en önemli unsur ise yaratıcılığa, şen kahkahaların ve sıcacık bir aile ortamının eşlik etmesi…
Kurumsal hayattan sanat dünyasına geçiş
Beyoğlu’ndaki Olgunlaşma Enstitüsü Moda Çiçek Bölümü’nden mezun olan Ayşe Süeda Erduran, eğitiminin hemen ardından kurumsal hayata geçiş yapmış olsa da içindeki yaratıcılık tutkusundan hiçbir zaman vazgeçmemiş. Her zaman fark yaratan işlere imza atan Erduran, kariyerinde emin adımlarla ilerlemek için önce Marmara Üniversitesi’nin açtığı çok kapsamlı bir bilgisayar kursuna katılmış. Bir yıl boyunca programlama dilinden muhasebe ve işletmeye kadar pek çok detayı bir arada öğrenen Erduran, bu eğitim programının ilk mezunu olmuş. İlerleyen dönemde ise bu program, kurs şeklinden çıkarılmış ve lisans bölümü olarak yapılandırılmış. Bu eğitim programını bitirdikten sonra Apple makinaları Bilkom’un Yönetim Geliştirme Merkezi ile birlikte düzenlediği ‘Yönetici Sekreteri Yetiştirme Programı’na katılan Erduran, 10 kişilik ekibin içinde yer aldı. Eğitimin hemen ardından ise Yönetim Geliştirme Merkezi’nde çalışmaya başladı. 9 yıl çalıştıktan sonra kurumsal hayattan, 8.5 aylık hamileyken 1995 yılında ayrıldı. İlk kızı anaokul çağına gelene kadar iş hayatından uzak kalan Ayşe Süeda Erduran, kızının anaokulda olduğu tüm zamanları farklı resim atölyelerine katılarak değerlendirdiğini söylüyor. Yağlı boya ve pastel ağırlıklı çalışan Erduran, dört karma sergiye katıldı, Mayıs 2012’de ise kendi resim sergisini açtı.
Sanattan zevk alan özel bir kitleye hitap ediyor
El sanatlarına karşı büyük ilgi duyan Erduran; resim dışında ahşap boyama, nakış, patchwork, çikolata, cupcake, yaş pasta, seramik, sıcak cam boyama, sculpture painting ve kağıt rölyef gibi farklı el sanatları branşlarında da kapsamlı eğitimler aldı. Bu deneyimlerini sanattan zevk alan özel bir kitleyle paylaşabilmek için ilk atölyesini 2012’de Akatlar’da açan Ayşe Süeda Erduran, Zekeriyaköy’deki atölyesini ise Ekim 2019’da açtı. Erduran, bu konu hakkında şu yorumda bulunuyor: “En büyük hayalim, bir atölye açmak ve katılımcıların el becerileriyle farklı türlerde eserler yaratmaktı. Sanatla, renklerle uğraşan kişilerin hayata çok daha farklı bir bakış açısıyla yaklaştığını düşünüyorum. Bildiğim tüm değerleri farklı kişilere de aktarabilmek amacıyla yola çıktım. Şu an ahşap boyama başta olmak üzere pek çok atölye düzenliyorum. Pazartesi günleri çini dersleri, salı-çarşamba ahşap boyama, perşembe günleri ise sıcak cam boyama dersleri oluyor. Çini atölyesini ise başka bir öğretmenimiz düzenliyor. Cumartesi günleri ise çocuklara yönelik farklı bir atölye düzenleme fikrim var. Çocuklara hitap eden, ahşap boyama ağırlıklı, hemen sonuca ulaşabilecekleri farklı bir ders programı üzerinde çalışıyorum. Çocukların aileleriyle katılacakları bir atölye de olabilir. Cumartesi günleri özellikle çalışan kesim için patchwork çanta vs. gibi değişik atölye çalışmaları da düzenlemeyi planlıyorum.”
Öğrenciler farklı tekniklerle çalışıyor
Her gün farklı el sanatlarının öğretildiği ve katılımcıların kaliteli ve rahat vakit geçirebilecekleri bir yaşam alanı tasarlayan Ayşe Süeda Erduran, kişiye özel tasarımlara da imza atıyor. Bir TV kanalı için Zara, Ajda Pekkan, Seyyal Taner, Atilla Atasoy, Aşkın Nur Yengi, Nevra Serezli, Nebahat Çehre gibi ünlü isimlerin zevklerini ve sevdikleri değerleri yansıtan ahşap boyama ağırlıklı özel hediyeler de tasarlayan Erduran, yaptığı işten büyük keyif alıyor. Atölye katılımcılarına istekleri doğrultusunda eğitimler veren Erduran, “Özellikle ahşap boyamada pek çok teknik var. Öğrencilerim ahşap boyamada hangi metotla çalışmak istiyorsa, o teknik doğrultusunda çalışıyoruz. Buraya günde 10 kişi geliyorsa, 10’u da farklı bir teknikle çalışabilir. Benim en çok sevdiğim teknik ise transfer tamamlama…
Resmin üzerine tutkal sürüp daha sonra bu resmi, şekil vermek istediğimiz ahşaba yapıştırıyoruz. Yani kağıdın üzerindeki mürekkebi tahtaya geçiriyoruz. 8-10 saat kurumasını bekledikten sonra ahşabın üzerini ıslatıp üzerindeki resme ulaşana kadar bir sünger vasıtasıyla soyuyoruz. Belli yerlerde kalan boşlukları da akrilik boyamayla tamamlıyoruz. Benim için önemli olan öğrencilerin kendilerini mutlu hissedecekleri bir atmosferde yer almaları… Öğrencilerim ağırlıklı olarak 25-65 yaş arası kadınlar olsa da çini, kağıt rölyef gibi atölyelerde erkekleri de aramızda görmeyi arzu ediyoruz.” diyor.
*Fotoğraf Sanatçısı: Mesude BÜLBÜL