SEBZE ÇORBASIZ GÜN, ÇAYSIZ ÖĞÜN GEÇMESİN

AYIN MÖNÜSÜ
Sebze Çorbası
Orman Kebabı
Çikolatalı milföy
Meyve salatası

Okullar açıldı, hava giderek soğumaya başladı. Özellikle de çocuklarınız soğuk algınlığıyla karşı karşıya… Mevsim geçişlerinde maalesef soğuk algınlığı geçirmeyen kimse neredeyse kalmıyor. Burnunuz tıkandığı an kulaklarınız ağrıyor, boğazınız yanarken burnunuz akıyor… Memorial Ataşehir Hastanesi’nden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Kemal Demir burun, boğaz ve kulağın birbirine bağlı boşluklu koridorlar şeklinde ilişkisi olduğu için çektiğiniz ufak bir sıkıntının tüm üst solunum yollarını etkilediğini söylüyor. Vücudun hastalığı hisseder hissetmez düşmana karşı kapıyı yani burnu tıkadığını bunun bir savunma mekanizması olduğunu anlatan Demir, “İnsanlar başka bir önlem almadan sadece burun açıcı kullandıklarında vücudun savunma mekanizmasını yerle bir edecek bir şey yapıyor. Tuzlu su, okyanus suyu burun açmıyor. Burnunuz tıkanıyorsa bağışıklık sisteminizi güçlendirmelisiniz.” uyarısında bulunuyor… Demir, Raillife okurları için mutfağa girdi ve bol sulu, vitaminli yiyecekler hazırladı… Çikolatalı milföy ise siz ya da çocuklarınız hastalanınca canınız tatlı çekerse diye…

İnsanlar nezle, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar yaşadıklarında ne yapmalılar?

İlaç almamalılar. Bitki çaylarından destek alabilirler. Piyasada satılan her bitki çayı ‘iyidir’ denemez. Ama kuşburnu, ıhlamur ve adaçayı içilebilir. Normal zamanlardan daha fazla meyve ve sebze ağırlıklı beslenerek, olabildiğince ortamı havalandırıp, oksijeni fazla alarak, uyku kalitesini artırarak bu belirtilerin azalmasını sağlayabilirsiniz. Sağladığınızda doktora da gitmenize gerek kalmaz. Bir iki günde belirtiler şiddetleniyor, azalmıyorsa doktora gitmelisiniz.

Nasıl bir beslenme biçimi öneriyorsunuz?
Bol sıvı almalılar. Ancak daha çok oda sıcaklığına yakın sıvılar olmalı. Bitki çayları, besinlerin sıvı içeriği fazla olanları da dâhildir. Lifli gıdaları artırmayı ve sindirimi zor tüketilen besinlerden bir süre kaçınmayı öneriyoruz. Baharatlı yemeyi de azaltmalılar. Evde yapılan sulu yemekler, çorbalar favorimiz. Et, balık, tavuk yendiyse daha da çok sıvı tüketilmeli. Beta karoten, A vitamini içeren ıspanak, marul, lahana, havuç, kırmızı ve yeşil biber; C vitamini yüksek limon, portakal, mandalina, kivi, kuşburnu, karnabahar, maydanoz, turp; çinko içeren balık, badem, fıstık, kabak çekirdeği, süt, yoğurt, peynir gibi besinleri yiyebilirsiniz.

İnsanların böyle zamanlarda canı tatlı çeker, ne öneriyorsunuz?
Hafif ve sütlü olduğu için dondurma öneriyoruz. Besin içeriği yüksek gıdalardır… Kışın da tüketebilirsiniz. Ama bir besin oda sıcaklığına çok uzak olmamalı. Dondurmayı dilinizde erite erite tüketin. Oda sıcaklığındaki suyu bir dakikada, ılık bir bitki çayını 5 dakikada içiyorsanız, dondurmayı da 10 dakikada tüketmelisiniz.

Çocuklar çok sık hastalanıyor, neden?
Burun içerisinde yumuşak doku şişmeleri, geniz eti büyümeleri gibi olaylar ilk başta organizmamız tarafından mikroorganizmalarla savaştığı için yaşanır. Ama bu savaşı bitiremedikçe, mücadele uzaya uzaya o büyüklük kalıcı hale gelir. Yeni yeni enfeksiyonlarla o büyüklük biraz daha kalıcı hale gelir. O zaman da çocuk sık sık hastalanır. Bunların yaşanmaması için aslında yakalanılan rahatsızlığın tam iyileşmesini sağlamak lazım. Verilen tedaviyi tam uygulamak, kontrole de gitmek lazım. Ayrıca kontrolde de ‘bu rahatsızlığa niye yakalandık, bir daha olmaması için ne yapmalıyız?’ diye sormalılar.

Vücutları nasıl güçlendirilmeli?
Süt ve süt ürünleri, meyvenin çocuğun hayatında önemli bir yerinin olması gerek. Uykuya ayrılan zamanın alınmaması, kaliteli uyuması önemli. Çocuklara bol su içmeyi öğretmeliyiz. Sık sık sebze çorbaları pişirin.

Çocuklar kreşe ya da okula gittiklerinde sık hastalanıyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Her çocuğun bağışıklık sistemi hayatının belli bir döneminde; sokağa alışma aşamasında, okul hayatına başladığında etkileniyor. Bu bazen kreşte, bazen anaokulunda, bazen okulda oluyor. Başka çocuklarla temas kurdukça, daha önce tanışmadıkları bakterilerle tanıştıkça hastalanmaları doğal… Korkmaya gerek yok. Korkulacak şey, hastalıkların tam tedavi edilememesi ve bağışıklık hafızasına artık ‘biz bunu tanıdık’ şeklinde yer edememesidir. Çocukları hastalandıkları için diye kreşten almak da doğru değil. Çocuğunuza daha iyi bakın, besleyin, iyi uyutun, havalandırılmış ya da açık havada bulundurun. Mikroplarla tanışsın ve vücudu yenmeyi de öğrensin. Hava ne kadar kötü olursa olsun 5 dakika ya da yarım saat, dışarıya çıkarmalısınız. Çocuğunuzu ambalajların içinde büyütemezsiniz.

YEMEK TARİFLERİ
SEBZE ÇORBASI
3 patates, 2 pırasa, 3 havuç, 3 yaprak lahana, 1 kereviz, 2 kaşık zeytinyağı, 4 bardak su, 1 soğan, 1 kaşık salça, tuz.
Yapılışı: Sebzeleri ufak ufak doğrayın. Tencereye yağ ve kıyılmış soğanları koyup kavurun. Sebzeleri üzerine döküp kaynatın. Sebzeler ezilecek yumuşaklığa gelince çırpıcı ile ezin. Tekrar kaynatın.

ORMAN KEBABI
300 gram et, 2 adet patates, 1 adet havuç, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 soğan, 50 gram iç bezelye, 3 bardak su, tuz.
Yapılışı: Küçük küçük doğradığınız eti bir bardak su ile pişirin. Ardından soğanı, patatesi, havuçları tencereye koyun. Zeytinyağını ve kalan suyu ekleyin. Hafif ateşte 45 dakika pişirin. Patatesin pişmesine yakın bezelyeyi katın. 5 dakika daha pişirin. Ilık ılık servis yapın.

ÇİKOLATALI MİLFÖY
4 adet milföy hamuru, 1 paket bitter çikolata.
Yapılışı: Milföy hamurlarını çözdürüp üçgen kesin. Üçgen milföyün orta kısmına bir bitter çikolata parçası koyup dıştaki köşeleri katlayın. Isıtılmış 180 derece fırında milföyler kızarana dek pişirin. Ayrıca milföy hamurunu dörde bölüp her parçanın üzerine küçük bir meyve ve çikolata parçası koyup şerit halinde kestiğiniz milföy hamurlarını yerleştirebilirsiniz.

MEYVE SALATASI
1 adet portakal, 5 adet çilek, 1 adet kivi, 1 adet mandalina, 1’er adet muz, elma, 1 bardak portakal suyu.
Yapılışı: Tüm meyveleri dilimleyip servis yapacağınız kaba yerleştirin. Bir bardak portakal suyunu döküp servis yapın.