Sokak Lezzetlerinin Yeni Temsilcisi: Sarsak

İstanbul Moda’da hizmet veren Sarsak, sigara böreğine yepyeni bir form kazandırdı. Adını sigara böreği sarmaktan alan Sarsak, hedef kitlesine 15 çeşit sigara böreği sunuyor.
Üstelik bu börekler, alıştığınız geleneksel lezzetlerden çok daha farklı. Vişneli, muhammaralı, Meksika fasulyeli, avokado püreli, kavurmalı, patlıcan kızartmalı, ıspanaklı, mantarlı, mozzarellalı, tahin pekmezli ve ançüezli sigara börekleri, sokak lezzetine farklı bir boyut katıyor. Sarsak’ın kurucusu ve şefi Emre Çötelioğlu ile buluştuk ve sigara böreğini nasıl farklılaştırdığını konuştuk.
Farklı tatlardan ilham alıyor
Sarsak’ın kurucusu ve şefi Emre Çötelioğlu da kurumsal hayattan yemek sektörüne geçen isimlerden biri… Robert Kolej’den mezun olduktan sonra İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Elektrik Mühendisliği okuyan Çötelioğlu, çokuluslu ve yerel şirketlerde elektrik mühendisi olarak görev yaptı. Son olarak Yıldırım Enerji Holding bünyesinde enerji santralleri işletme ve bakım direktörü olarak hizmet veren Çötelioğlu, 2018 yazında işten ayrıldı ve kendisine farklı bir yol haritası çizdi. “Yemek yapma merakım yoktu ama yemek yeme merakım hep vardı. Farklı lezzetlerden her zaman keyif aldım.” diyen Çötelioğlu, işi gereği çok seyahat ettiğini, farklı ülkelerin lokal lezzetlerini denemekten hiç çekinmediğini ve farklı tatlara açık olduğunu belirtiyor. Kurumsal hayata dönmekten çok, Kadıköy-Moda’da kendi işini yapmayı aklına koyan Çötelioğlu, “Sokakta gezinirken, insanları gözlemledim. Nerelere gidiyorlar, nasıl mekânlarda vakit geçiriyorlar? Ne gibi tatlardan hoşlanıyorlar? Bu süreci uzun uzun gözlemledim. Daha sonra özellikle sokak lezzetleri konusunda önemli bir açık olduğunu fark ettim. Bu noktada modern bir sigara börekçisi açma fikri bana cazip geldi. Bu gözlemim sonucunda Ekim 2019’da Sarsak’ı açtım.” diyor.
Üç öğünde de tercih ediliyor
Sarsak’ta 15 çeşit sigara böreği servis ediliyor. Emre Çötelioğlu; bu lezzetlerin sabah, öğlen ve akşam yemeği olmak üzere üç öğünde de sevilerek tüketilmesinin son derece önemli bir avantaj olduğunu düşünüyor ve şöyle devam ediyor: “İnsanlar artık evlerinde kızartma yapmıyor. Bu nedenle sigara böreği aslında özlenen bir lezzet. Değişik tat kombinasyonları için evde çeşitli denemeler yaptım. Aslında 35-40 çeşit oluşturdum. Ama bu tatlardan 15’ini menüye ekledim. Minimal, yiyenlerin sigara böreklerini alıp gidebilecekleri bir mekân konsepti kurguladım. Kadıköy, yeniliklere çok açık bir semt. Farklı tatlar rahatlıkla benimseniyor. Müşteriler de artık yüzlerce çeşit olan bir menüye bakarak seçim yapmak istemiyor. Az ve öz spesiyallerle öne çıkan mekânları tercih ediyorlar. Yani ne yediklerini, nasıl bir tatla karşılaşacaklarını bilmek istiyorlar.” Menüyü oluştururken ise şef arkadaşı Melis Aran’dan danışmanlık aldığını dile getiren Çötelioğlu, “Kendisi farklı lezzetleri dengelemek ve mutfak operasyonu konusunda bana çok yardımcı oldu. Karidesli, elmalı-tarçınlı gibi seçeneklerimiz de vardı. Ama bu lezzetleri şimdilik eledik. Menüye zamanla mevsimsel olarak yeni tatlar eklenebilir. Her zaman en kaliteli ürünleri tercih ediyorum. Beyaz peynir konusunda Ezine beyaz peynirden şaşmıyorum. Kaşar peyniri yerine ise kolot peynirini tercih ediyorum.” diyor.
Veganlara özel seçenekler sunuluyor
7 gün açık olan Sarsak, hafta içi 12.00-22.00, hafta sonu ise 12.00-23.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Klasik sigara böreği olarak öne çıkan Ezine beyaz peynirli-maydanozlu ‘Büyükanne’ sigara böreği hâlâ çok tercih ediliyor. Çötelioğlu, farklı lezzetler hakkında şu bilgileri veriyor: “Ançüezli, kavurmalı ya da vişneli gibi farklı seçenekler, denendikten sonra yani tadına bir kez bakıldıktan sonra tercih edilmeye başlanan lezzetler arasında… Muhammara ve patates püreli ‘Antebi’, mozarella, kurutulmuş domates ve taze fesleğenli ‘L’italiano’, pastırma, mıhlama peyniri ve kurutulmuş domatesli ‘Paçanga’ ile sosis, kornişon turşu ve dijon hardallı ‘Sosisli’ gibi spesiyallerimiz büyük ilgi görüyor. Bu arada 5 çeşit vegan lezzetimiz de bulunuyor. Bu nedenle son günlerde vegan müşterilerimizin sayısı hızla artıyor. Şu ana kadar hedef kitlemizden hep pozitif dönüşler aldık. Dışarıda iyi malzemeyle kızarmış sigara böreği özleyen bir kitleye sahibiz. 7’den 70’e geniş bir kitleye hitap ediyoruz. Mekânı sevimli bulup gelen müşterilerimiz de var, değişik tat arayışında olanlar da… Çocuklar daha çok çikolata ve sosisli seçenekleri tercih ediyor. Minimum 4 sigara böreği siparişi alıyoruz. Hayal ettiğim bu lezzeti, farklı kesimlerin beğeniyor olması benim en büyük mutluluğum. Burada Sinem Anarat ile birlikte omuz omuza çalışıyoruz. İlerleyen dönemlerde menüye yeni tatlar eklenecek. Aklımda kalan lezzetler var. Balkabaklı, elmalı, karidesli ya da sebzeli alternatiflerimiz de olacak.”
ŞEF EMRE ÇÖTELİOĞLU’NDAN SOSİSLİ SARSAK TARİFİ
Malzemeler: 65 gram sosis, 65 gram domates sos, 16 gram dijon hardalı, 26 gram mıhlama peynir, 6.5 gram karamelize soğan, 13 gram kornişon turşusu. (10 adet ölçüsü)
Hazırlanışı: Sosisleri minik küpler halinde kesin. Domates sosu için domatesleri soyup rendeleyip güzelce pişirin ardından sosisleri ilave edin. Sosisler ve domates sos iyice pişince altını kapatın. 1 yufkayı 10 parçaya ayırın. Sosis ve domates sosunu koyun. Karamelize soğan, hardal ve ince kıyılmış kornişonu ekleyin. Sigara böreğini sarıp, kızartın. Afiyet olsun.
Yemek adları
*Fotoğraf Sanatçısı: Mesude BÜLBÜL