Speedgate Zamanı

Ses tanımadan görüntü işlemeye, doğal dil işlemeden muhakemeye kadar pek çok alanda farklı uygulamalarla hayatımıza giren yapay zeka kavramı; hem sosyal yaşamı hem de iş hayatını farklı bir boyuta taşıyor.
Şirketlerin İK birimleri yapay zeka mimarı, yapay zeka ürün yöneticisi, veri bilimci, yazılım mühendisi ve yapay zeka ahlak bilimcisi gibi pozisyonlara yönelik nitelikli istihdam arayışını hızlandırmış durumda… Sağlıktan otomotive, telekomünikasyondan eğlence sektörüne kadar hemen her alanda yoğun biçimde kullanılan yapay zeka, spor sektörüne de el attı. Speedgate, yeni neslin favori spor dallarından biri olmaya hazırlanıyor.
Yapay zeka ve spor iş birliği
Günümüzde pek çok alanda kullanılan yapay zeka, spor sektöründe de öne çıkıyor. Spor dünyasında kullanılan yapay zeka uygulamaları chatbotlar, bilgisayar vizyonu, otomatik gazetecilik ve giyilebilir teknoloji olarak dört ana kategoriye ayrılıyor. Spor takımları ve spor kuruluşları; canlı oyun bilgileri, takım istatistikleri ve arena (spor salonu, stadyum) lojistiği gibi konularda taraftarların sorularına cevap oluşturan yapay zeka asistanları kullanıyor. Kurumlar, sporcuların ve takımların verilerinden yararlanarak, performansı artırmak için IoT (nesnelerin interneti) cihazları kullanıyor. Haziran 2016’da, özel bir bot geliştirme firması olan Sapien, (eski adı JiffyBots) ile birlikte Sacramento Kings için bir chatbot oluşturuldu. Chatbot’a ise KAI ismi verildi. Chatbot, mevcut takım istatistikleri, geçmiş ya da anlık takım kadrosu, NBA oyuncu skor tablosu ve Sacramento Kings’in kendi sahası Golden 1 Center hakkındaki detaylar da dahil olmak üzere, basketbol severlerin sorularını Facebook Messenger platformu aracılığı ile cevapladı. OpenAI firması ise birebir karşılaşma için yarattığı botlardan harika sonuçlar almasıyla birlikte botlardan oluşan bir takım için çalışmalara başladı. Bir botun oluşumunda harcanan süre, emek ve algoritmaları bir kenara koyun, beş botun birlikte bir ‘takım’ gibi hareket etmesi çok farklı bir mesele ve meydan okuma…
400 spor dalını analiz eden Speedgate
Aynı anda birçok taraftarla etkileşime geçebilme ve kişiselleştirilmiş deneyim oluşturma yeteneği ile chatbot teknolojisi, sporseverlerin sorularını günümüzde farklı spor alanlarında cevaplamaya devam ediyor. Gosu.ai isimli şirket, yapay zeka destekli bir start-up başlatarak e-spor dünyasında kişisel antrenörlük uygulamasını farklı bir noktaya taşıdı. Bugün ise sporun geleceğine yön verecek yepyeni bir gelişme ile karşı karşıyayız. Tasarım ve inovasyon firması AKQA, yapay zekayı yeni bir spor dalı hazırlamak için kullandı. Speeedgate’i oluşturmak için yapay zekanın eğitim materyali olarak mevcut 400 sporun verileri kullanıldı. Yapay zekanın oluşturduğu ve kurallarını da yapay zekanın belirlediği bu spor dalında 6’şar kişilik iki takıma ihtiyaç duyuluyor. Tabii ki oyuncular için de farklı kurallar mevcut. Örneğin; merkez kalenin kilidi açılmadan, takımınızdaki 3 defans oyuncusunun orta sahayı geçmesine izin verilmiyor. Oyunun sahası 3 adet geçit/kale ile kuruluyor. Kalelerden biri merkezde yer alıyor. Uç kısımda bulunan kaleye gidip gol atmadan önce merkez kaleden topu geçirmeniz gerekiyor. Ancak bunu yaparken merkez kalenin içerisine girmemelisiniz. Yoksa faul yapmış oluyorsunuz. Kilidi açmanızın ardından uçtaki kaleye gidip gol atabilirsiniz.
Ragbi, quidditch ve lakros karışımı
Amerikan futbol topuna benzeyen bir topla oynanan, el ve ayakların aktif olarak kullanıldığı Speedgate, temelde 3 spor dalını barındırıyor: Ragbi, quidditch ve lakros… Hemen hatırlatalım; quidditch aslında Harry Potter serilerinin yazarı J.K Rowling’in kitaplarında bahsettiği kurgusal bir spor. Bu spor dalı 2005’ten bu yana hızla popülerleşti. Dünya çapında ise 700’ün üzerinde takımla oynanıyor. Speedgate’de top, orta kaleden geçirildiğinde kenardaki kalelerden birinde sayı almak mümkün oluyor. Hatta top ortadaki kaleden sekip kenardaki kalelere girerse takım, fazladan bir puan daha kazanıyor. Elle pas verme imkânı olmasına rağmen, golü ayağınızla atmanız gerekiyor. Topu uç kaleden geçirdiğiniz anda 2 puan kazanıyorsunuz. Ancak kalenin arkasında duran arkadaşınız sizin attığınız topu tekrar kaleye sokmayı başarırsa aldığınız puan 3’e yükseliyor. Speedgate’de itme, vurma ya da tekme atmak kesinlikle kural dışı. 7 dakikalık, 3 bölümden oluşan müsabakaları ise 2 hakem yönetiyor. “Topla bütünleşmek, topun üstüne çıkmak için topla yüzleş” sloganıyla dikkat çeken Speedgate’in logosu ve sloganı da yapay zeka ile oluşturuldu. Bu durum bize yapay zekanın her geçen gün çok daha fazla geliştiğini gösteriyor. Bu hızla giderse birçok yapay zeka hayali gerçek olacak.