SÜNGER KUKLALARA HAYAT VERİYOR

Let’s Puppet markasının yaratıcısı Serpil Bilgil, çocuk tiyatrolarına, kuklacılara ve çocukların kişisel gelişimlerine katkıda bulunacak eğitim odaklı projelere yönelik sünger yani ‘muppet’ tarzı kuklalar tasarlıyor.

Bilgil, Sevgililer Günü, evlilik yıldönümü ya da doğum günü gibi özel günlerde sevdiklerini kişiye özel bir hediyeyle mutlu etmek isteyenlere yönelik kukla tasarımlarına da imza atıyor. Hakkâri’den Rusya’ya kadar pek çok farklı noktadan kukla siparişi an Bilgil, şu an Mekan Artı’da sahnelenmek üzere çocuklara yönelik yepyeni bir oyun yazdı. Bu oyunda kullanılacak kuklaları da tasarlayan Bilgil, kasım ya da aralık ayında Çembelitaş Şafak Sineması Salonları’ndan birinde başlayacak olan çocuk oyununun son hazırlıkları üzerinde çalışıyor.

Oyunculuktan kuklacılığa…
Kuklaların sihirli dünyasına 2003 yılında adım atan Serpil Bilgil, o günden bu yana farklı kukla tasarımlarıyla öne çıkıyor. Marmara Üniversitesi Radyo-TV Sinema Bölümü’nden mezun olduktan sonra Akademi İstanbul’un Tiyatro Bölümü’nde 3 yıllık oyunculuk eğitimi alan Bilgil, bu eğitimlerin ardından Kadir Has Üniversitesi’nde de ‘Film-Drama’ yüksek lisansı yaptı. Akademi İstanbul’da okurken, İranlı bir seramik-heykel öğretmeninin olduğunu söyleyen Bilgil, “Bizim bölüme heykel ve mask dersleri koymuşlardı. Kille ilk kez burada tanıştım ve çok hoşuma gitti. Elimin de bu işe çok yatkın olduğunu fark ettim.” diyor.

İlk kez Yedi Cüceler’in kuklasını tasarladı
Daha sonra Tiyatro Alkış ile çalışmaya başlayan Bilgil, “Tiyatro Alkış’ın başındaki Oktay Şenol, çok iyi çocuk müzikleri ve çocuk oyunları yazan bir isim. Oyunlarında kukla kullanmaktan da büyük keyif alıyor. Tiyatro Alkış’ta 2003’te oyuncu olarak girdiğim bir oyunda kuklalar canlanıyordu. Oyunun başlangıcında ipli kuklalar vardı. Daha sonra oyun boyunca bu kuklaların canlanmış ve şehre inmiş halini canlandırdık. Kukla merakım da bu sırada başladı. Bu kuklaları yapan ustayla tanıştım. Başka bir kuklacı arkadaşımla daha konuştum. Ardından kukla yapımına tamamen hobi olarak başladım. Sonra yönetmenimiz, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler oyunu için Yedi Cüceler’in kuklasını yapmamı istedi. Bu sürecin sonunda 1’er metrelik ipli cüce kuklalar tasarladım. Sonra arkadaşlarıma kuklalar yapıp hediye ettim. Malzemeyi daha iyi tanımaya başladım. İlk başlarda ahşaptan oyma ipli kuklalar yaptım ama bunu yapmak gerçekten büyük emek gerektiriyor. Bu nedenle daha basit bir malzeme olan ‘polifoam’a yöneldim. Polifoam, sıkıştırılmış ve oyulabilen bir sünger formuna sahip.” yorumunda bulunuyor.

Hazır şablon yoksa önce modelleme yapıyor
Serpil Bilgil’in sıkıştırılmış sünger ile yapmış olduğu kuklalar farklı çocuk oyunlarda kullanıldıkça, Let’s Puppet’ın marka bilinirliği de artmış. Polifoam’dan sonra sünger tarzı, farklı bir ifadeyle Susam Sokağı’nda olduğu gibi ‘muppet’ tarzı kuklalara yönelen Serpil Bilgil, 8 yıldır sünger ağırlıklı kuklalar tasarlıyor. Sünger kuklaların tasarım sürecinin de büyük bir emek gerektirdiğini ifade eden Bilgil, sözlerine şöyle devam ediyor: “Muppet tarzı kuklalar yapmak için hazır şablonlar da satın alınabilir. Ama bu şablonlar genelde basit tasarımlar oluyor. Bir alışveriş merkezinin köpek balığı şeklinde bir illüstrasyonu vardı. Bana bu illüstrasyonu gönderip, aynı köpek balığının kuklasını istediler. Tasarım sürecinde en önemli detay, kuklası yapılacak objenin kilden modelini çıkarmak. Modellemeyi yaptıktan sonra üç boyutlu halinden, 2 boyutlu haline şablon uygulanabiliyor. Daha sonra bu şablonu süngere ve kumaşa uyguluyorum. İşin en zor kısmı da bu zaten… Girintiler, çıkıntılar, süngerin nereden kesileceği gibi detaylar öne çıkıyor. Kukla tasarımında kuklayı kullanan kişinin eli ve kolu rahat etmeli. Kuklanın şekline göre de tasarım süreci farklılaşıyor. Ağız paleti son derece önemli. Karakterin ağız şekline göre en rahat çalışabilecek ağız tasarımına yöneliyorum. Öne doğru uzanan ağız, işimi çok kolaylaştırıyor. Son aşamada ise kozmetik kısım devreye giriyor. Karakterin gözü, kaşı ve saçı şekillendiriliyor. Kumaş boyası ve kumaş kalemleriyle kuklaya ufak dokunuşlar katarak süreci sonlandırıyorum.”

Yeni oyununun kuklalarını yapacak
Yetişkinlere yönelik bir proje hazırlamak istediğini dile getiren Serpil Bilgil, “Bu fikri, şimdilik biraz erteledim. İlk hedefim, çocuk oyununu bitirmek. Bu arada kukla koçluğu da yapıyorum. Bana kukla yaptıran kişiler o zamana kadar kuklayla hiç ilgilenmemişlerse, kukla oynatmak konusunda sıkıntı yaşayabiliyor. 5-6 yıldır Mekan Artı’da da çalışıyorum. 2016 için benden yeni bir kukla oyunu istediler. Tiyatro Harbiye’den Çemberlitaş Şafak Sineması Salonları’dan birine geçtik. Yeni sezon için bir oyun yazdım. Bu oyunun hem kuklalarını yapacağım hem de yöneteceğim. Sevgi, arkadaşlık gibi genel değerlerin öne çıkacağı, 3 yaş üstü çocuklara hitap eden bir oyun olacak. Oyun en geç kasım ya da aralık ayı gibi başlayacak.” diyor.

Tasarım süreci 7 ya da 10 gün sürüyor
Hazır şablonla çalışıyorsa ve modelleme yapmıyorsa 45-50 cm’lik bir kuklayı 7 günde tamamlayan Bilgil, şablon yoksa bu sürecin 10 güne çıktığını söylüyor. Kukla tasarımlarının boyutları ise hedef kitlenin tercihine göre değişiyor. Sihirbaz bir kuklacıya büyük bir devekuşu yaptığını söyleyen Bilgil, bu kuklayı 3 haftada tamamladığını belirtiyor. Bilgil, bugüne kadar imza attığı en keyifli işin,  bir reklam filmi için hazırladığı iki geyik olduğunu ifade ediyor. İçinde özel bir mekanizma ile hazırlanan uzaylı kaplumbağa tasarımı da kendisi için özel bir yere sahip. Bilgil’in bu yıla yönelik bir diğer hedefi ise oyarak süngerden kuklalar yapmak. Bu teknik sayesinde kuklaların jest ve mimikleri daha fazla yoğunluk kazanacak.