Tasarımın Kuralları Değişiyor

Tasarım dünyasında inovatif dokunuşlarla fark oluşturan, teknolojiyi giyilebilir kılarak moda sektörüne ilham veren Türk kadın modacıların sayısı hızla artıyor. Ezra ve Tuba Çetin kardeşlerin imzasını taşıyan Ezra+Tuba markası tam da bu noktada farklılaşıyor.
Dört farklı disiplinde eğitim alan, geleceğin teknolojilerini tasarım süreçlerine yansıtmak için mühendislerle çalışan Çetin Kardeşler, yakın gelecekte yaşanacak değişimin parçası olmaya bugünden adım atmış durumda… Yazılımlar ve farklı detaylarla iç içe bir tasarım süreci kurgulayan ikiliye göre teknolojik değişimler ve dijital ağların küreselliği, trendlerin daha hızlı değişmesini tetikliyor.
Doğada çözünen tasarımlar
Moda markaları, pazarlama stratejilerinin etkisiyle çok daha sofistike bir tüketici dünyası oluşturuyor. Görsel dil nüansları, farklılıklar, etik anlayışlar ve şeffaflık gibi detaylar, tüketicileri markalardan daha hızlı ve konforlu çözümler beklemeye sevk ediyor. Ezra+Tuba markası da bu verileri işleyerek farklılaşıyor. Arçelik Çeliknaz için giyilebilir teknolojik bir kıyafet tasarlayan ikili, bu tasarımı 2018’de Marka Konferansı’nda sergiledi. Sanat ve teknolojiden aldıkları ilhamla, yazılım ve robotik teknolojilerini birleştiren Çetin Kardeşler, Contemporary Art İstanbul’da ise interaktif 3D heykelleri ile yer aldılar. Ses ve ışık teknoloji entegrasyonu ile tasarlanan 3D heykeller, Rönesans döneminin bilimsel çalışmalarının etkilerinden ilham alıyor. Şu an ‘sıfır atık’ ve ‘geri dönüşüm’ konularına odaklanan Çetin Kardeşler’in radarında ise toprakta çözünen kumaşlar bulunuyor. Değişimin başladığının altını çizen Ezra Çetin, “Mobil cihazlar, giyilebilir teknolojiler ve sanal gerçeklik için geliştirilecek sayısız uygulama, yazılım alanında teknolojik olduğu kadar müthiş bir ekonomik büyüme sağlayacak. Bu büyüme özellikle tekstil alanında kaçınılmaz olacak. Geri dönüşümü olmayan ürünler ise talep görmeyecek. 21. yüzyılda, teknoloji ve doğaya dönüş kavramlarının hayatlarımızı kuşattığını görüyoruz. Ezra+Tuba markası olarak bu doğrultuda kumaş ve ürün çalışmaları yapıyoruz. Bu iki kavramı içselleştirerek yola çıktık. İki yıldır Ar-Ge yatırımlarıyla öne çıkan İpeker kumaş markası ile iş birliği yapıyoruz.” diyor.
Vegan ve geri dönüşümlü kumaşlar
Kıyafet atıklarının doğada çözünüp kaybolması, 200 yıl ile 1000 yıl arasında gerçekleşiyor. Ezra+Tuba markasının koleksiyonunda kullandığı kumaşlar ise 3 aydan sonra toprakta çözünmeye başlıyor. Smart Store projesi üzerinde çalıştıklarının altını çizen Tuba Çetin, bu konu hakkında şu yorumda bulunuyor: “Smart Store projemizin yazılımları hazırlanıyor, hologram çalışması dil yazılımları yapılıyor ve farklı algoritma hesapları yapan girişimci şirketler ile ortaklıklar kuruluyor. Fakat yer ve uygulama tarihleri netleşmedi. 2019 sonu ya da 2020 başını hedefliyoruz. Teknoloji dünyasında her gün bir değişiklik yaşanıyor. Biz de yaptığımız projeyle farkındalık oluşturmak istediğimiz için hem teknokent çalışmalarımızı hızlandırdık hem de projemizi hızla yatırımcıya açtık. Şu an Yıldız Teknopark ile görüşüyoruz. Projelerimizi sunduk ve gerekli süreçleri tamamlamaya çalışıyoruz. Teknoloji ile doğaya sahip çıkan ve koruyan bir markayız. O nedenle vegan ve geri dönüşümlü kumaşlar ya da doğal elyaflar kullanıyoruz. Mağazanın içinde akıllı ürünler dışında geri dönüşümlü vegan ürünler de satışa sunulacak. Bu mağazalarda yeni gelişmiş teknolojiler ile üretilen parçalara ulaşabileceksiniz. Öncelikle vegan, geri dönüşümlü kumaşlardan yapılan ürünler ve IoT ile geliştirilmiş kıyafetlerden aksesuara kadar bir ürün gamı satışa sunulacak.”
Teknoloji, farklı tasarımlarla günlük hayata taşınıyor
Ezra+Tuba markası, tasarım sürecinde doğanın ilkeleriyle teknolojinin ilkelerini kaynaştırarak ilerliyor. Doğada yok olmayan malzemelerden uzak durulurken, yeni hammadde geliştirmeye yönelik Ar-Ge çalışmaları da son sürat devam ediyor. Yakınlık algılayan sensörler ve diğer teknolojik düzenekler sayesinde çevredeki değişime tepki veren akıllı 3D objeler, sanatsal yaklaşım ve yorum ile teknolojiyi, işlevselliği ve estetiği uyumlayarak şekillendiriyor. Önümüzdeki günlerde teknoloji ve doğaya dönüş kavramlarının, tüketici algısını kökten değiştireceğini vurgulayan Ezra Çetin; geri dönüşümü, doğayı ve teknolojiyi önemseyen bir marka olma yolunda ilerlediklerini aktarıyor. Farklı malzeme kullanımının hayal güçlerini tetiklediğini söyleyen Tuba ve Ezra Çetin Kardeşler, Arçelik Çeliknaz’ın giyilebilir kıyafetini nasıl tasarladıklarını ise şöyle anlatıyor: “Karbonfiber tasarımımızı tamamen Arçelik’in ‘Black Diamond’ karbonfiber buzdolabından ilham alarak tasarladık. Buzdolabının kapağını açınca gördüğünüz, ürünün ömrünü uzatan mavi ışık, bizim için elbisenin tamamlayıcısı oldu. Yaklaştığınız zaman hareket ederek form değiştiren parçalar yer değiştirdiğinde mavi ışığı görüyorsunuz. Teknolojinin yenilimkçi dönemeçlerinin, tasarımla günlük hayatımıza girmesi heyecan verici.”