TAZE MAKARNA ŞEFİ: HÜLYA ORAL

Makarna spesiyalleriyle aranız nasıl bilmiyoruz ama Kadıköy Moda’da hizmet veren Semolina adlı makarnacıyı bir kez denedikten sonra her türlü makarna çeşidinin müdavimi olacağınıza eminiz. ‘Taze makarnacı’ olarak ünlenen Semolina’nın sahibi ve executive şefi Hülya Oral ile tadına doyum olmayan bir lezzet turuna çıktık… Raillife için mutfağa giren Hülya Oral, bizim için birbirinden lezzetli fettuccine’ler hazırladı.

Hayallerini Semolina ile gerçekleştirdi
Semolina’yı 4.5 yıl önce açan Hülya Oral, son derece yetenekli bir şef. Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü mezunu olan Hülya Oral, bir yıl bankacılık yaptıktan sonra kurumsal hayatın çok da kendisine göre olmadığına karar vermiş ve hayallerini gerçekleştirebileceği işi yapmak için İstanbul’a gelerek 2009’da Mutfak Sanatları Akademisi’nin ‘Profesyonel Aşçılık Eğitimleri’ne katılmış. “Kariyerimle ilgili olarak ne yapacağıma bir an önce karar vermem gerekiyordu. Aslında şef olmak uzun yıllardır hayalini kurduğum bir şeydi. Bu nedenle süreci hızlandırdım ve gerekli eğitimi alarak yemek dünyasına adım attım.” diyen Hülya Oral, eğitimi bittikten sonra Marriott Otel’de staj yapmış. Staj yaparken ve staj sonrasında yaptığı iş görüşmelerinin ardından herhangi bir yere bağlı çalışmanın kendisini mutlu etmeyeceğine dair öngörü sahibi olunca kendi mekânını açmak için kolları sıvamış. Mutfakta çalışmanın gecesi-gündüzü olmadığını, tüm özel günlerde çalışmanın ise önemli bir zorunluluk olduğunu ifade eden Hülya Oral, “Yaptığım işi çok seviyordum ama kendi mekânımda daha mutlu olacağımı da biliyordum. İtalyan mutfağında karar kılmıştım. Aklımda iki iş fikri vardı. Ya makarnacı açacaktım ya da pizzacı. Sonuçta makarna fikri ağır bastı ve Semolina’yı açtım.” diyor.

Yabancı müşterilerin de yakın markajında
Semolina, gerçekten de son derece canlı ve yaşayan bir mekân. Buranın müdavimleri arasında ise İstanbul’da görev yapan pek çok yabancı yönetici bulunuyor. İlk yıllarda yabancı müşterilerin ağırlıkta olduğunu, yıllar geçtikçe bu oranın Türk müşterilerle eşitlendiğini ifade eden Hülya Oral, “Tripadvisor’daki yorumlardan bize ulaşan çok müşterimiz oldu. Kısa sürede bu kadar sevilen bir mekânın sahibi olmak benim için gerçekten çok mutluluk verici… Semolina’nın hedef kitlesini ise 25-40 yaş arası çalışan kesim oluşturuyor. Burası taze makarnacı olarak ünlenmiş olsa da menümüzde pek çok farklı lezzet bulunuyor. Sabah kahvaltılarımız da son derece iddialı. Köy usulü kıymalı yumurta, Semolina omlet, sahanda kaşarlı sucuklu yumurta gibi farklı spesiyallerimiz bulunuyor. Semolina’ya gelen konuklarımız yemek öncesinde mutlaka bruschetta siparişi veriyor. Köz biberli mozzarella salatamız da en çok beğenilen spesiyallerimiz arasında yer alıyor. Parmesan peyniri ve taze fesleğenimizi Antalya’dan getirtiyorum. Makarna hamurunda 00 kodlu Semolina irmiği kullanıyorum. Mekânın adı da buradan geliyor. Bu irmiği de Gaziantep’ten getirtiyorum. Her şeyi taze kullanıyorum. Tüm spesiyallerimizde her zaman aynı lezzeti yakalayabilmeye büyük özen gösteriyorum. Pesto sosumu da kendim hazırlıyorum. 14 çeşit sosumuz olduğunu da belirtmek isterim.” yorumunda bulunuyor.

Konuklar mutlu ayrılınca, yorgunluktan eser kalmıyor
Raillife için Semolina fettuccine, fettuccine bolognese, fettuccine alla norma (bostan patlıcanlı ve siyah zeytinli) ve çikolatalı sufle hazırlayan Hülya Oral’ın taze makarnalarının tadı hâlâ damağımızda… Bu spesiyallerin yanı sıra fettuccine alfredo, fettuccine alla carbonara, somonlu fettuccine gibi lezzetleri de mutlaka denemelisiniz. Bu makarna spesiyallerinin en önemli farkı ise yoğrulan hamurun bir gün dinlendirilmesi ve sonraki gün açılarak fettuccine formatında kesilmesi… Hayallerini gerçekleştiren başarılı bir girişimci ve şef olarak, iş kurmanın da belli zorlukları olduğunu dile getiren Hülya Oral, “Kendi işinizi kurduğunuz zaman her şeye kendiniz karar vermek zorundasınız. Bu da size pek çok sorumluluk yüklüyor. Her şeyle tek tek ilgileniyorsunuz. Tüm malzemelerden, hijyen ve müşteri memnuniyetinden siz sorumlusunuz. Ne kadar yoğun çalışırsanız çalışın, konuklarınızın yediği spesiyalden mutlu olduklarını gördüğünüzde tüm yorgunluğunuz uçup gidiyor. Şu an sadece pazartesi günleri kapalıyız. Ama yakın bir zaman sonra pazar günleri için rezervasyonlu bir sisteme geçmeyi düşünüyorum.” diyor.

ŞEF HÜLYA ORAL’DAN SEMOLİNA FETTUCCINE TARİFİ
Taze makarna hamuru tarifi (4 kişilik): 3 yumurta, 3 yumurta sarısı, 15 gram tuz, 410 gram Semolina (00 irmik ölçüsü) ve 110 gram beyaz unu sert bir hamur olacak şekilde yoğurun. Bir gün dinlendirdikten sonra açın.
Semolina fettuccine için gereken malzemeler (1 porsiyon): 140 gram taze makarna, 70 gram pesto sos, 100 gram krema, 100 gram ince kesilmiş, tuz, karabiber ve zeytinyağı ile önceden marine edilmiş tavuk göğsü parçaları, 15 gram tereyağı, tuz, karabiber, sarımsak sosu ve 20 gram taze rendelenmiş parmesan peyniri.
Hazırlanışı: Tencereye su ve bir çorba kaşığı tuz ilave ederek iyice kaynatın. Su kaynadıktan sonra taze makarnayı ilave edin ve 2 dakika pişirin. Sos tavasına zeytinyağını ilave edip dilimlenmiş tavuk göğüslerini soteleyin. Ardından krema, tuz, karabiber, sarımsak ve tereyağını ilave edip sosu biraz çektirin. Son aşamada pesto sosunu ilave edin ve güzelce karıştırın. Makarna sosundan bir kepçe su alarak karışıma katın. Makarnayı süzerek sosa karıştırın. Önceden ısıtılmış sıcak tabağın ortasına makarnayı güzelce yerleştirin. ‘Semolina fettucini’nizi parmesan peyniri rendesi, taze çekilmiş karabiber ve fesleğen filizi ile süsleyerek servis edin. Afiyet olsun.