Tembelliğe Dur De Hastalıkları Önle!

Tembellik ve hareketsiz yaşam şekli çağımızın baş edemediği temel sağlık sorunlarından biridir. Öyle ki tembellik ve hareketsiz yaşantının tetiklediği hastalıklardan yılda yaklaşık 5 milyon kişi hayatını kaybediyor.
Sağlıklı yaşam şeklinin en önemli öğesi olan düzenli hareket, baştan aşağı bütün vücutta olumlu değişimler yaparak vücudu çeşitli hastalıklara karşı dirençli hale getiriyor. Düzenli hareketin faydalarının çokluğuna rağmen özellikle şehir yaşamı ve yoğun iş temposu altında ezilen birçok kişi hareketsizliğin getirdiği riskler ile karşı karşıya. Uzmanlar hareketsiz yaşamın zararlı etkilerini ve hastalıklara karşı nasıl karşı koyulabileceğini anlatıyor.
GÜNDE 10 BİN ADIM KALBİMİZİ, 15 BİN ADIM İSE TÜM HAYATIMIZI DEĞİŞTİRİYOR
Hareketsiz yaşamın başta kalp hastalığı, yüksek tansiyon, felç ve diyabet gibi birçok hastalığı tetiklediğine dikkat çeken Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karabulut şunları söylüyor:
Hareketsiz yaşam başta kalp hastalığı, yüksek tansiyon, felç, şeker hastalığı olmak üzere birçok hastalığın tetikleyici konumunda bulunuyor. Hareketsiz yaşam süren kişilerde kalp krizi riskinin daha fazla olduğu gözlenmiş. Düzenli hareket ve egzersiz yapan kişilerde kalp krizi gelişiminde üçte birlik azalma gözlenmiş ve ortalama ömür 3-7 yıl uzamış.
Vücudu tembellik ve atalete iten hareketsizlikten kurtulmanın en kolay yolu ise düzenli adım atmak ve spor yapmaktan geçiyor. Hızlı tempo yürüyüş, bisiklet, yüzme, bahçe işleri, dans ilk akla gelen spor faaliyetleridir. Bu sporların vücuda katkı sağlaması için haftada en az 3-4 güne yayılmış şekilde150 dakika yapılması gerekir. Bu süreyi 300 dakikaya çıkardığınızda ise göreceğiniz fayda daha da artıyor. Bunların hiçbirini yapamam diyenlerdenseniz tembellikten kaçışın en kolay yolu adım atmaktan geçiyor.
HER GÜN EN AZ BEŞ BİN ADIM ATMALIYIZ
Günlük adımlama sayımız 5000’i aştığında hareketin olumlu faydalarını görmeye başlarız. Adımlama sayımızı 10.000’e çıkardığımızda başta kalp sağlığımız olmak üzere bütün vücudumuza azımsanmayacak olumlu etkiler katabiliriz. Günlük 15.000 adımda maksimal faydaya ulaşabiliriz. Bu değerlerin üstüne çıkmak ise belirgin ek fayda getirmeyeceği gibi vücut sağlığına olumsuz etkide yapabilir.
TEMBELLİKTEN UZAK, FİT VE SAĞLIKLI VÜCUTLAR
Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karabulut düzenli hareket eden insanların 2-3 ay içinde fark edecekleri olumlu etkileri de şöyle sıralıyor:
– Diyet ile kısıtladığımız kalorilerin yanına düzenli hareketi ve sporu koyduğumuzda günlük ortalama ek 500 kalori yakmış olacağız. Bu durumda kilo vermek oldukça kolaylaşacaktır.
– Özellikle trigliserid diye adlandırılan kandaki yağ seviyesini sadece adım atarak düşürebilir. Damarları koruyan ve HDL denilen koruyucu kolesterolü yükseltmenin en geçerli yolu yine hareketten geçiyor.
– Vücut direncini arttırır. Düzenli hareket ve spor ile vücut metabolizması hızlanır ve kas ile eklem kuvvetlerinde artış olur. Kemik yapısında kuvvetlenme olur. Vücuttaki enerji seviyesinin artışına bağlı olarak yorgunluk hissi azalır, vücuttaki müzmin gezici ağrılar kaybolur.
MUTLULUĞUNUZ ARTAR
Düzenli hareket ile beyinden salgılanan endorfin, seratonin gibi maddeler vücutta stresi azaltarak genel bir mutluluk ortamı sağlar. Depresyon belirtilerinden belirgin azalma olur. Dikkat ve konsantrasyon yeteneği artar. Günlük düzenli adım atanlarda felç riskinde azalma izlenmiştir. Erken bunama ve Alzheimer gibi hastalıklarında sıklığında azalma olur.
Attığımız düzenli adımlar ile damarlara salınan faydalı proteinler ile damar yapısında güçlenme olurken, damardaki sertleşme azalır ve kan basıncında düşme olur.
SPORLA HAFTADA EN AZ 1000 KALORİ HARCAYABİLİRSİNİZ
Vücuda en yüksek faydayı sağlayabilmek için düzenli yürüyüş ve spor yapılması gerektiğine dikkat çeken Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karabulut da şu ipuçlarını veriyor:
Günlük adım sayımızı 10 bin üzerine çıkartmakta herhangi bir zarar olmayacaktır. Yürüyüşün düzenli ve tempolu olması vücuda daha fazla olumlu katkı sağlayacaktır. Yürüyüşlerin 10 dakikadan fazla olması kalp ve damar sağlığına daha olumlu etki yapacaktır. Yürüyüş için oksijen seviyesi yüksek açık alanlar tercih edilmelidir. Yaz döneminde güneşin az rahatsızlık vereceği sabah ve akşam saatleri yürüyüş için tercih edilmelidir. Kafa şapka ile korunmalı ve mutlaka su ile vücut desteklenmelidir.
NABZA GÖRE SPOR
Spora yeni başlayacaklar nabız ölçer ile spor yapmalıdır. Nabız sayısı kalp hızının göstergesi olup, spor yaparken dikkat edilecek en önemli parametredir. Her kişinin hedef nabız sayısı yaşa göre değişkenlik gösterir ve 220-yaş formülü ile hesaplanır. Buna göre 50 yaşındaki biri için 220-50=170 nabız sayısının üstüne çıkmak tehlikelidir.
Orta tempolu bir egzersizde nabız maksimal hedefin yüzde 50-70’i arasında, yüksek tempolu egzersizde ise nabız hedef değerin yüzde 70-85’i arasında tutulmalıdır. Buna göre 50 yaşındaki bir kişi orta tempo egzersiz yaptığında nabzı 85-119 arasında tutması yeterli olacaktır.