Türkiye’den Dünyaya Açılacak

Türkiye’nin ödüllü şeflerinden biri olarak ülkemizi dünyada başarıyla temsil eden Cheffood Kurucu Şefi ve Sahibi Mustafa Baylan, yerel ürün ve yerel yemek araştırmalarıyla dikkat çekiyor.
İstanbul Etiler’de 4 ay önce açtığı Cheffood restoranı ile fast food kültürünün ötesine geçen, genel kalıpların dışına çıkan, yerel ve doğal ürünlerle sağlıklı yemekler yapan Baylan, yerli ve milli bir marka olan Cheffood’u dünyanın farklı noktalarına taşımayı hayal ediyor.
Yerel ve doğal ürünlere odaklanıyor
İstanbul Etiler’de 4 ay önce lezzetseverlerle buluşan Cheffood’un kurucu şefi ve sahibi Mustafa Baylan, aslen Erzincanlı… Ortaokul eğitiminin ardından 1986’da İstanbul’a gelen ve o yıllarda gastronomi alanının, bugün olduğu kadar gelişmemiş olduğunun altını çizen Baylan, “Tek amacım, bir iş bulup çalışmaktı. O dönemde İstanbul’un en iyi restoranlarından biri olan Çiftnal’da bulaşıkçı olarak işe başladım. Daha sonra Borsa Lokantası, Swissôtel The Bosphorus, Four Seasons Hotel İstanbul gibi önemli noktalarda çıraklık, aşçı yardımcılığı, kalfalık ve ustalık pozisyonlarına yükseldim. 1999 yılında ise Chaine des Rotisseurs Uluslararası Gastronomi Yarışması’nda Türkiye birincisi ve dünya üçüncüsü seçildim. Ülkemizi, Fransa’nın başkenti Paris’te temsil ettim. Loft, Masa, İstanbul Doors Group, d.ream ve Divan gibi Türkiye’nin önde gelen grup, restoran ve otellerinde şeflik yaptım. Amerika ve Avrupa’da farklı alanlarda gastronomi eğitimleri aldım. Son 10 yıldır ise Anadolu’da sürekli yerel ürün ve yerel yemek araştırması yapıyorum. Bugün ise hayalim olan yerel ve doğal ürünler ile sağlıklı yemek yapma projemi, Etiler’de hayata geçirdim. Bu yoldaki asıl hedefim; Cheffood’u yerli ve milli bir marka haline getirip dünyaya yaymak. Uzmanlık alanım ise Türk ve İtalyan mutfakları… Ayrıca Fransız mutfağına da hakimim.” diyor.
Yeni bir konsept tasarladı
Cheffood bünyesinde yerel ve doğal ürünlerle yemek yapan, doğada doğal olarak yetişen yaban ve yenilebilir ürünlerle özel spesiyaller tasarlayan Mustafa Baylan, sözlerine şöyle devam ediyor: “Günümüzde yeme-içme sektörü neredeyse fast food ağırlıklı. Yemek tutkunlarına, beslenmenin sadece et ve kebaptan ibaret olmadığını gösterebilmek amacıyla farklı bir konsepte yatırım yaparak ilerliyorum. Gastronomi alanındaki bu boşluğu doldurabilmek için ‘no fast food, just Cheffood’ sloganıyla yola çıktım. Hedef kitlemiz ise beslenme konusunda sağlığına önem veren herkes… Yemeği gerçekten hobi olarak gören özel bir kitleye hizmet sunuyoruz. Mutfak ekibimiz ise 8 kişiden oluşuyor. Mesai sabah 08.00’de başlıyor ve sabaha karşı 01.00’e kadar devam ediyor. Alışveriş, üretim aşamaları ve ön hazırlık servisi tamamlandıktan sonra bir sonraki günün planlaması yapılıyor. Hammadde benim için son derece önemli. Pişirme tekniğine, özel karışımlara ve tecrübeye büyük önem veriyorum. Bana göre her yemek bir canlıdır ve yemek ile konuşmalısınız.”
Mönünün en dikkat çeken spesiyallerine gelince… Eğer yolunuz Etiler Cheffood’a düşerse baklava hamurunda çıtır patlıcan böreği, hünkar beğendi, şevketibostan çorbası gibi spesiyalleri mutlaka tatmalısınız. Mönüye yeni eklenen enginar kapama ve etli ebegümeci sarmayı de denemelisiniz. Cheffood’un yaz mönüsünde ise doğal bitkiler ve şifalı otlar; aromatik tatlar ve renkli sunumlarla öne çıkacak.
Şef Mustafa Baylan’dan Enginarlı kuzu bonfile tarifi (4 kişilik)
Malzemeler: 4 adet taze enginar, 4 adet kuzu bonfile, 500 gram ıspanak, 200 ml süt, 100 gram taze kaşar, 10 gram un, 5 gram tuz, 4 adet arpacık soğan ve 100 ml sızma zeytinyağı.
Ispanak püresinin hazırlanışı: Ispanakları 2 dakika haşladıktan sonra ince kıyın. Diğer tarafta un ve tereyağını kavurun. Sütü de ilave ederek kıvamlı bir beşamel sos hazırlayın. Bu sosun içerisine ıspanak ve kaşar peyniri rendesini ilave edip ortalama 3-4 dakika daha pişirin.
Enginarın hazırlanışı: Enginarların üzerine sızma zeytinyağı ve şeker koyduktan sonra üstünü kapatacak kadar su ilave edin ve 5-6 dakika pişirin.
Kuzu bonfilenin hazırlanışı: Kuzu bonfileleri isteğe bağlı olarak tavada veya ızgarada pişirin. Kuzu bonfileleri servis tabağında ıspanak püresi ve enginar kombinasyonuyla servis edin. Afiyet olsun.