ÜZERİNE KAR YAĞAN TEK ÇAY: TÜRK ÇAYI
Beslenme skalasında içecekler büyük önem taşıyor. Türkiye’de içecek denilince ise akla ilk olarak çay geliyor. Şöyle demli, ince belli bardakta içilen çaya bu topraklarda yetişen hiç kimse hayır diyemez…
Kültürümüzün önemli bir parçası haline gelen çayın Anadolu’da yetiştirilmesinin hikâyesi ise sadece 90 yıl öncesine dayanıyor. Batum’dan Anadolu’ya gelen çayın, Batum’la aynı iklim şartlarını taşıyan Rize ve Doğu Karadeniz’de başarı ile yetiştirilebileceği görülmüş. Aradan geçen 90 yıllık sürede Türkiye çay üreticiliğinde dünyada 5. sıraya yükselmiş. ‘Türk usulü’ çift demlikte çay demleme dünya içecek literatürüne girmiş.
Çaykur’un başarısı
Tüm bu gelişmelerde en büyük payın Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’na ait olduğunu söylemek gerekiyor. Göreve geldikten sonra Çaykur’a vizyoner bir bakış açısı kazandıran Genel Müdür, birikmiş sorunları çözüp, Çaykur’u Türkiye’nin gururu haline getirdi. Çaykur markası ile üretilen çay ve çayın temel maddesi olduğu içecekler bugün tüm dünyaya ihraç ediliyor. Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, kısa süre öncesine kadar üretilen çayların sadece iç pazarda tüketildiğini hatırlatarak, atılan önemli adımlar neticesinde artık yurt dışına da Türk çayının ihraç edildiğini aktarıyor.
Çift demlikli çayı tanıttık
Sütlüoğlu şu bilgileri veriyor: “Dünyada genelde tek demlikli birkaç dakikada yapılıp içilen bir kültür hâkim. Ancak biz çift demlikte en az 15 dakika demlenme süresi olan tekniğimizi dünyaya tanıtıyoruz. Yurt dışındaki organizasyonlarda bu tekniği öğretiyoruz. Tabi ince belli bardağı da unutmuyoruz.”
Türk çayında tarım ilacı kullanılmıyor
“Türkiye dışında üretilen çaylarda tarım zararlılarına karşı ilaç kullanılıyor. Türk çayında ise kar ve soğuk doğal yollardan tarım zararlılarını öldürdüğü için tarım ilacı kullanılmıyor. Tarımında kimyasal ilaç, üretiminde katkı maddesi kullanılmayan yüzde yüz doğal ve sağlıklı tek çay Türk çayıdır. Bu özellik Türk çayının değerli olmasını sağlıyor. Çaykur olarak yurt dışında şuanda 55 ülkede çayımız var. Geçen yıl itibariyle 4 bin ton çay ihracatımız gerçekleşti. 2015 yılı hedefimiz ise 5 bin tona ulaşmaktır.”
Soğuk çayı sevdik
Çaykur son dönemlerin en dikkat çeken Didi markasını da ürün skalasına ekledi. Meyveli, soğuk çay olarak imal edilen Didi, dünya pazarlarında yerini alan başarılı Türk markalarından oldu. Genel Müdür Sütlüoğlu Didi’nin başarısını şöyle anlatıyor: “Didi markasıyla ürettiğimiz soğuk çayımızı bu yıl yurt dışına ihraç etmeye başladık. 36 ülkeye ihracatımızı gerçekleştirdik. Bu yıl hedefimiz 60 ülkeye ulaşmaktır. Didi kısa sürede Türk halkı tarafından sahiplenilen bir milli marka haline getirilen soğuk içeceğimizdir. Bu bir başarı hikâyesidir.”
Beyaz çaya ilgi büyük
Markanın önemli bir ürünü de beyaz çay oldu. Çay ile dünyada yapılabilecek her şeyi yapmaya çalıştıklarını söyleyen Sütlüoğlu şu bilgileri aktarıyor: “Geçen sene beyaz çay üretimini gerçekleştirdik. Beyaz çaya, çok değerli olduğu için, ‘Çayın İmparatoru’ denir. Çay filizinin en değerli bölümünden elde ediliyor. Japon Tıp Araştırma Üniversitesi’yle yürüttüğümüz bir araştırmamız var. Beyaz çayda kanserli hücreleri küçülten, yayılmasını önleyen bir madde keşfedildi. Yakın zamanda gıda destek ürünü olarak çıkacak.”
Bitki-meyve karışımlı çaylar
Çaykur olarak bitki ve meyve karışımlı çayları piyasaya sürdüklerini ifade eden Genel Müdür, bu çayların piyasadakilerden farkını şöyle anlatıyor: “Bitki ve meyve karışımlı çaylar içilirken biraz zorlama ile içilebiliyor. Çünkü damak tadımız bunlara uygun değil. Sağlıklı diye vatandaşlarımız zorla da olsa bir-iki bardak içiyor. Bizim piyasaya sürdüğümüz siyah-yeşil çay ile meyve karışımlı çaylarımız Türk halkının damak zevkine uygun bir hale getirildi. ‘Artı’ isminde yeni bir marka ile piyasaya girdik.”
‘Çay pudrası’ üretiliyor
Amaçlarının rutin bir çay üreticisinin dışına çıkmak olduğuna vurgu yapan Sütlüoğlu yenilikleri şöyle anlatıyor: “Çayımızın farklı sektörlerde kullanımını sağlamak istiyoruz. Ar-Ge çalışmalarımızın sonucunda yeşil çaydan ‘Çay Pudrası’ üretimini gerçekleştirdik. Çay pudrası pastacılık, dondurma, makarna gibi birçok sektörde kullanılıyor. Tesisimizi kurduk, üretim çalışmalarına başladık. Hatta çay pudrasından ürettiğimiz kekler Türk insanın damak tadına hitap eden türden.”
‘Tatlı ot’ geliyor
Anavatanı Güney Amerika olan ve Güney Amerikalı yerlilerin ‘tatlı ot’ ismini verdikleri, Latince ismi ‘Stevia’ olan bitki de Çaykur’un gündeminde. Deneme üretimine başlanılan yeni bitkinin en büyük özelliği şekerli ancak sıfır kaloriye ve sıfır proteine sahip olması… Çaykur’un, bu bitkiden Ar-Ge merkezinde elde ettiği hasat dünya ortalamasının üzerinde. Stevia’lı Didi’ler de piyasaya sürüldü bile…
Bilgi
Günde iki bardak siyah çay tüketmek, kalp krizi ile ölüm riskini azaltıyor.
Bilgi
Araştırmalara göre beyaz çayda bulunan kateşinler, kanserli hücre oluşumunu önlüyor. Kalp hastalıkları riskini düşürüyor. İçindeki antioksidanlar sayesinde oksidatif stres önlenerek, bunun ciltteki olumsuz etkilerini engelliyor. Ayrıca içerdiği polifenoller ve kafein ile kilo vermeye yardımcı oluyor.