Yeni Deneyimlerin Peşinden Koşanlara…

Dünya genelinde disk golfü, netball ve hemsball gibi ilgi çekici spor dallarına yönelik ilgi hızla artıyor.
Farklı spor dallarının ilham verdiği pek çok yeni spor dalı bulunuyor. Örneğin, yuvarlak disklerle oynanan disk golfü, golfün farklı bir versiyonu olarak karşımıza çıkıyor. Son yıllarda popülerleşen disk golfü için Amerika’da 3 binin üzerinde resmi parkur bulunuyor. Basketbol, hentball ve korfball sporlarının kombinasyonundan oluşan netball ise daha çok kadın sporculara hitap ediyor. Topla oynanan ilgi çekici bir diğer spor dalı ise hemsball… Denge ve konsantrasyon gerektiren Hemsball, farklı alanlarda rahatlıkla oynanabiliyor.
Disk golfünün popülaritesi hızla artıyor
Golf kurallarına göre oynanan ve son dönemde popülaritesini hızla artıran spor dallarının başında disk golfü geliyor. Frizbi golfü olarak da bilinen disk golfü, 1969’dan beri oynanıyor. Amerika’da disk golfü için 3 binin üzerinde resmi parkur bulunuyor. Normal golften farklı olarak yuvarlak disklerin sepet ya da direk gibi hedeflere ulaştırılması sağlanıyor. En az sayıda atışla parkuru tamamlamanın yani tüm delikleri bitirmenin hedeflendiği disk golfü kapsamında dünya genelinde profesyonellerin ve amatörlerin katıldığı turnuvalar düzenleniyor. Oyunda delik ya da hedefin, yükseltilmiş metal bir sepet olduğu dikkat çekiyor. Oyunun amacı ise en az atış sayısıyla parkuru tamamlamak. Yani oyun sonunda puanı en az olan oyuncu kazanıyor. Başlangıç atışı, belirli bir sınırın gerisinden istenilen sıra ile yapılıyor. Sınır çizgisinin ihlali ceza puanına dönüşüyor. Başlangıç atışından sonraki bütün atışlarda deliğe/hedefe en uzak diskin atıcısı öncelikli. Bu atışlar sırasında, atıcının ayağının mutlaka diskin bir önceki atışta düştüğü yerde olması gerekiyor. Başkasının diskine ve diskin düştüğü yere koyulabilen yer tutucusuna dokunmak ise ceza puanı aldırıyor. Oynadığınız alanda bulunan sivillere veya hayvanlara çarpan atışlar da puandan düşüyor.
3 sporun kombinasyonu
Dünyada daha çok kadınların tercih ettiği netball sporu; basketbol, hentbol ve korfball sporlarının kombinasyonu olarak öne çıkıyor. Bu spor türü farklı tarihçesi ile de dikkat çekiyor. Yedişer kişiden oluşan ve bir fileli çembere zıplayarak sayı atmayı hedeflediğiniz bu spor dalının bugünlere gelmesinde rol oyanan kişi ise Madame Osterberg Koleji’nin kurucusu Martina Osterberg… Osterberg; 1895’te okuldaki kız öğrencileri basketbolun bir versiyonu olan netball ile tanıştırdı. Öğrenciler, ilk başta kuralları ve adı belirlenmemiş bu sporu, sadece fileli sepetten topu geçirme uğraşı ile basit şekilde oynuyorlardı. Kolej öğretmenlerinden Amerikalı öğretim görevlisi olan Dr. Toles’in öğrencilere basketbolu tanıtması ve bir diğer Amerikalı öğretmen Porter’ın, kadın basketbolundan kurallar getirmesiyle sporun kuralları iyice şekillendi. Kuralların belirlenmesi ile beraber ilk resmi müsabakalar kolej sınıfları arasında turnuva şeklinde yapıldı. Netball sporu İngiltere’den sonra başta Avustralya ve Yeni Zellanda’da olmak üzere popülerliğini gün geçtikçe arttırdı. 1960 yılında ise Uluslararası Netball Birlikleri Federasyonu (INFA) kuruldu. Oyunun kurallarına gelince… Saha yerleşiminde her oyuncunun sorumlu olduğu bölgeler bulunuyor. Topu 3 saniyeden fazla elde tutmak ise yasak. Sonuca gidebilmenin sırrı ise seri paslar vermekten geçiyor. Oyun, 15 dakikalık 4 periyottan oluşuyor.
Hem kapalı hem de açık alanda oynanabiliyor
Her yaştan kişinin rahatlıkla oynayabileceği, zevkli ve eğlenceli spor dallarından biri de Hemsball. Bu spor dalını farklı kılan en önemli özellik ise hem kapalı hem de açık alanlarda rahatlıkla oynanabilmesi. Hemsball’un denge ve konsantrasyon gerektiren bir spor dalı olduğunun altını çizmek gerekiyor. Topu tutabilmek ve servis atabilmek için mükemmel el-göz-ayak koordinasyonuna, yüksek odaklanma ve konsantrasyona sahip olmak gerekiyor. Spor dalının baş harfleri, hedef kitlesine oyunun tüm stratejilerini açıkça yansıtıyor. H; (hand-el), e (energy-enerji), m (move-hareket/hamle) ve s (stability-denge/istikrar). Oyunun amacı ise hemsball topunu, yerde bulunan hemsball hedef tahtası üzerindeki hemsball çemberinin içine, çembere çarptırmadan göndererek rakip oyuncu ve oyuncuların, alanına yere değmesini sağlamak ve rakip oyuncu ya da oyuncuların aynı amaca ulaşmasını önlemek. Oyuna nasıl başlandığına gelince… Oyunculara karşılıklı ısınmaları için 5 dakikalık bir süre tanınıyor. Süre bitiminde kura atışı ile oyun başlıyor. Her oyuncu kendine ait alanın içine giriyor. Hangi oyuncunun ilk olarak başlangıç atışı (servis) kullanacağı ise kura atışı ile belirleniyor. Kurayı kaybeden oyuncu, servis atışı ile oyuna başlıyor. 12 sayılık, 3 set oynanıyor. Topun, mutlaka çember içerisine değip sektikten sonra oyuncuların önünde bulunan 4 cm’lik alan çizgisini ve 4×35 cm şeridi geçmesi gerekiyor.