YÖNETİCİLERE ÖZEL BESLENME HARİTASI

Yoğun iş temposu, bitmek bilmeyen mesailer, toplantılar, yemekler, seyahatler, ulaşılması gereken hedefler…

CEO’lar, üst düzey yöneticiler, bürokratlar daima zamana karşı yarışıyor. Oradan oraya koştururken çoğu zaman dengesiz ve sağlıksız bir beslenme alışkanlığına sahip oluyorlar. Öğün atlamak, toplantılarda sürekli sağlıksız atıştırmalıklar tüketmek ya da geç saatlerde akşam yemeği yemek gibi kötü alışkanlıklar, ilerleyen zamanlarda yöneticilerde önemli sağlık sorunlarının çıkmasına neden oluyor. Diyetisyen&Yaşam Koçu Gizem Şeber’in bu konuya yönelik tavsiyeleri pek çok üst düzey yöneticiye yol gösterecek…

KAHVALTIYI ASLA İHMAL ETMEYİN
Kahvaltı, yöneticilerin kendilerini gün boyunca zinde hissetmelerini kolaylaştırıyor. Evde olmasa da şirkette kahvaltı edilmeli. Peynir, yumurta, tam tahıllı ekmek ve çiğ sebzelerden oluşacak bir kahvaltı en sağlıklı tercihlerden biri… Tam tahıllı ekmeğe yağsız tost veya peynirli sandviç, süt ve müsli, yoğurt ve taze meyve de ideal… Toplantılarda hamur işi, kurabiye tarzı yiyecekler sıklıkla kullanılıyor. Şirket içi toplantı ikramlarının; kuru meyve ve kuruyemiş ile değiştirilmesi gerekiyor. Farklı bir yerde toplantıya katılmak gerekiyorsa yağlı ve şekerli kurabiyeler yerine küçük sandviç ve simitler tercih edilmeli.

ÖĞLE YEMEĞİ BİR İŞ DEĞİL, GEREKSİNİM
Eğer o akşam bir iş yemeği olacaksa üst düzey yöneticinin öğlen; peynirli, tavuklu, etli ya da ton balıklı gibi hafif salataları, zeytinyağlı sebze ve et yemeklerini tercih etmesi gerekiyor. Yemeklerin yanında sadece tahıl ekmeği tüketilmeli. Eğer akşam ev yemeği yenecekse o zaman makarna, kepekli sebzeli pizza gibi daha karbonhidrat içeriği yüksek yiyecekler de tercih edilebilir. Genelde problemi yaratan öğün akşam yemekleri. Uzayan iş yemeklerinde fark etmeden çok yoğun kalori ve yağ tüketiliyor. Yemeklerin porsiyonlarının büyük olmasının yanı sıra çok çeşit sunulması da bir diğer problem…

İŞ YEMEKLERİNDE DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER
Sürekli akşam yemeği organizasyonuna katılmak zorunda kalan yöneticiler, ilk servis edilen zeytinyağı veya tereyağı-ekmek ikramını atlamalı. Ara sıcakların çoğu kızartmadır, atlayabilirsiniz. Gün içerisinde yoğun karbonhidrat aldıysanız veya gecenin sonunda tatlıdan kaçamayacağınızı düşünüyorsanız; ana yemeğin yanına servis edilen pilav-makarna-patates gibi garnitürleri tüketmeyin. Salatanın yağına ve soslarına dikkat edin. Gecenin sonunda hem meyve hem tatlı tüketmeyin.

HAFTA SONUNA ÖZEL TÜYOLAR
Hafta sonu için bir ödül öğününüz olsun. Brunch yapacaksanız, akşam yemeğinizin hafif olmasına özen gösterin. Zeytinyağlı sebze tabağı ve yoğurt, ızgara et veya tavuk, balık ve salata ideal akşam yemeği seçeneği olacaktır. Uzayan kahvaltılarda ve yemeklerde yavaş yemeye çalışın. Açık büfede başta salata büfesine uğrayın, ilk tabağınızda çiğ sebze tüketip, diğer seçeneklere daha sonra geçin. Piknik ve barbekü partisi gibi etkinliklerde, diğer ana öğününüzü hafif tutmaya odaklanın. Karbonhidratlı yiyeceklerden sadece bir seçeneği tercih edin, örneğin ekmek çeşitleri, pilav, makarna, patates gibi.

ÖNERİ
Yemek yerken, çatalı ve bıçağı sıklıkla yerine bırakın. Sürekli elinizde tutmanız sürekli yemeniz anlamına gelecektir.

ÖNERİ
Küçük atıştırmalıkların büyük kalorileri olduğunu unutmayın.